Cookies

Súhlasím Na naších stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania Behame.sk.
Bližie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.

AGAVE 9: Čokoláda, ktorú nemusíte hrýzť

AGAVE 9: Čokoláda, ktorú nemusíte hrýzť
Na trhu je dostupná takmer desiatka rôznych gélov líšiacich sa svojím zložením, chuťou, či veľkosťou balenia. Jedným z produktov, ktorý len relatívne krátko bojuje o chuťové poháriky bežcov, je gél  Agave 9 amerického výrobcu z mesta Seattle v americkom štáte Washington, USA.
Za klišé už možno označiť výrok, že žijeme v prevratnej dobe. Týka sa to nielen nášho bežného života, ale aj športových aktivít vrátane behania. Síce stále ide o pohyb človeka po svojich, ale dnešné maratónky sa nedajú porovnať s tými z minulého storočia, o používaní meračov všetkého možného nehovoriac. A prevrat sa odohral aj v oblasti stravovania bežcov počas pretekov. Pamätníci si určite spomenú na doby dávno minulé, keď maratóny bežali na horalky, tatranky, či kávenky zapíjané slaným čajom. Dnes sú tekutiny a najmä vypotené minerály dopĺňané „ionťákom“ a chrúmanie „napolitaniek“ nahradilo cucanie všakovakých gélov. Tieto sladké a lepivé hmoty predstavujú z hľadiska dopĺňania energie „on the road“ takmer ideálne riešenie. Netreba ich hrýzť a žuvať, rovnako v tráviacom trakte je tekutina rýchlejšie spracovávaná ako tuhá potrava. Na trhu je dostupná takmer desiatka rôznych gélov líšiacich sa svojím zložením, chuťou, či veľkosťou balenia. Jedným z produktov, ktorý len relatívne krátko bojuje o chuťové poháriky bežcov, je gél Agave 9 amerického výrobcu z mesta Seattle v americkom štáte Washington, USA.


Výrobok láka záujemcov informáciou o nízkej hodnote glykemického indexu. O čo ide? Cukor nachádzajúci sa v krvi predstavuje pre organizmus „palivo“, ktoré je k dispozícii takmer okamžite. V krvi ho však môže byť len určité množstvo a nadbytočný cukor sa pomocou inzulínu premení dlhodobejšie energetické zásoby vo forme tuku. Hodnota glykémie vyjadruje výšku jeho hladiny v krvi a počas dňa výrazne kolíše. Ak je nízka, pociťujeme hlad, naopak trávením zjedených potravín sa jeho hladina zvyšuje. Rýchlosť nárastu závisí najmä od obsahu sacharidov v jedle a vyjadruje ju glykemický index (GI) - číslo v rozsahu 0 až 100. Ako „referenčná potravina“ slúži glukóza s GI rovnajúcim sa 100. Ako rýchle energetické zdroje sa označujú potraviny na báze jednoduchých cukrov vyznačujúce sa vysokou hodnotou glykemického indexu (nad 70). Rýchle znamená, že ich spracovanie v tráviacom trakte trvá krátko a rýchlo zvýšia hladinu cukru v krvi, ktorá však následne aj rýchlo poklesne. Komplexné cukry (sacharidy) sa do krvi dostávajú pomalšie, glykémiu až tak rýchlo nezvyšujú a predstavujú dlhodobejšie energetické zdroje. Glykemický index takýchto potravín je menší ako 50.

Základnou zložkou gélu je bio agávový sirup z modrej agávy, kde má najväčšie zastúpenie fruktóza (viac ako 85%). Glykemický index tohto cukru je iba 25, čo znamená, že predstavuje dlhodobejší zdroj energie. Zvyšných 15% tvorí „energeticky rýchlejšia“ glukóza. Vyjadrené číselne – za 2 Eurá dostanete jedno 30 g balenie gélu s obsahom 15g sacharidov a energetickou hodnotou 300 kJ, čo je porovnateľné s konkurenčnými produktmi. Typická čokoládová chuť i farba je daná kakaom, čo je opäť potravina s nízkou hodnotou GI. Z ďalších látok gél obsahuje v malom množstve železo a sodík. Keďže výrobok bol primárne vyvinutý ako výživový doplnok pre široké masy (nielen športovcov), neobsahuje iné zložky (napr. L-karnitin, BCAA aminokyseliny a pod.) napomáhajúce získavaniu energie počas dlhodobejšej záťaže organizmu. Preto je potrebné počas športovania jeho konzumáciu dopĺňať pitím vhodného nápoja. Stručne povedané, gél Agave 9 reprezentuje vhodný zdroj energie na stredno a dlhodobé aktivity vykonávané prevažne v aeróbnom pásme. Okrem bežcov na dlhšie trate veľmi dobre poslúži aj cyklistom, bežcom na lyžiach či turistom ako pri výletoch tak aj počas pretekov.



Jednorazový obal je vyrobený z hliníkovej fólie dostatočnej hrúbky a nie je náchylný na predratie či roztrhnutie najmä v rohoch. Na zadnej strane sa nachádzajú základné informácie o zložení výrobku v anglickom jazyku. Obsah cukrov je však uvedený iba súhrnným údajom, chýba tu konkrétnejšie vymedzenie obsahu jednotlivých druhov (fruktózy a glukózy), čo by uľahčilo porovnanie s konkurenčnými výrobkami. Dátum spotreby sa nachádza v spodnom leme obalu a je dobre čitateľný. Podstatné informácie sú uvedené aj v slovenčine na samolepke, ktorej čitateľnosť znižuje veľmi malé písmo. Ale všetko je na webe ...

Moje prvé pretekové stretnutie s gélom Agave 9 bolo v Košiciach. Porušiac jednu zo zásad bežeckého desatora („Neprijmeš nevyskúšané občerstvenie počas pretekov.“) som sa rozhodol otestovať jeho účinky na vlastnej tráviacej sústave počas zdolávania polmaratónskej trate. Asi v polovici trate som ním zamýšľal doplniť energetické zásoby. Držiac „štvorkové“ tempo asi 200 metrov pred občerstvovačkou na 10. kilometri vyberám zo zadného vrecka neporušené balenie. Našťastie, lebo by mi asi málokto uveril, že to hnedé vzadu je od gélu... Uzáver išiel odtrhnúť ľahko a bez problémov. Hrdlo obalu je primerane široké, umožňuje pohodlné „cuckanie“ gélu po menších hltoch. Sladká masa má vhodnú hustotu, nie je príliš tekutá, takže sa nemusíte obávať, že do úst „vletí“ celý obsah vrecúška, či časť z neho skončí na tričku. Gél sa v ústach rýchlo rozpúšťal, takmer vôbec nelepil, oceňujem aj prírodnú čokoládovú chuť. Druhá preteková skúsenosť je zimná a odohrala sa počas bežkárskych pretekov Biela stopa. V dôsledku chladu síce gél zhustol, ale stále je dostatočne tekutý, len mu z obalu treba trocha pomôcť zubami či prstami. To však môže byť aj výhodou pri konzumácii po malých hltoch.

Záver: Prirovnanie „sto ľudí – sto chutí“ platí aj v prípade energetických gélov. Hoci Agave 9 nebol primárne vyvíjaný pre športovcov, veľmi dobre poslúži aj v rámci dlhšie trvajúcich tréningov či pretekov. Za 2 eurá je k dispozícii 300 kJ energie prírodnej čokoládovej chuti. Zázraky však nečakajte, rekordy sa prekonávajú predovšetkým pomocou kvalitného tréningu ...
11.3.2013   /   Testy   /   Autor: Andrej Červeňan

Fotogaléria

Ďalšie články