Aj napriek týmto faktom konzumujeme často nápoje obsahujúce CO2. Stále väčšie množstvo ľudí používa pre bežnú konzumáciu balenú vodu, veľa z nich pije dokonca ako jediný zdroj tekutín iba perlivú vodu. Koncentrácia CO2 v balených vodách je rôzna podľa typu vody a jej pôvodu. Označenie sýtená minerálna voda značí, že má po spracovaní a nasýtení oxidom uhličitým iného pôvodu, ako je zdroj z ktorého voda pochádza, obsah oxidu uhličitého rovnaký alebo vyšší, ako bolo v zdroji. Minerálne vody s koncentráciou oxidu uhličitého vyššou ako 1000 mg / l sa nazývajú kyselky. Ich názov im prepožičala špecifická kyslastá chuť. Tento druh nápoja bol obľúbený už v stredoveku, s obavami o zdravie ľudí začali byť kyselky spájané až v posledných rokoch, kvôli ich masívnej konzumácii.
Nápoje
obsahujúce oxid uhličitý ovplyvňujú funkciu mnohých orgánov.
Všetko začína už v ústach, kedy môžeme vďaka bublinkám cítiť
mierne brnenie na jazyku, ktoré súčasne znižuje citlivosť
chuťových receptorov, čo je využívané na zakrytie nepríjemnej
chuti niektorých minerálnych vôd.
V žalúdku spôsobuje
CO2 zvýšené napätie a zrýchľuje peristaltiku čriev. U
citlivejších jedincov môže spôsobiť zvýšená konzumácia
týchto minerálok hnačku. Mohlo by sa zdať, že rýchlejšie
vyprázdňovanie žalúdka po vypití sýtenej vody bude výhodné,
pravdou je však opak, keďže potrava odchádza zo žalúdka
nedostatočne strávená, a tým sa celý proces značne sťaží. Po
vypití sýteného nápoja môžete tiež pociťovať tlak v
nadbrušku.
Na absorpciu prijatého oxidu uhličitého v
nápoji má vplyv spôsob prehltnutia CO2. Pri rýchlom požití
nápoja s bublinkami sa vytlačí prebytočný CO2 z tela odgrgnutím.
Pri pomalom pití nedôjde k odgrgnutiu buď vôbec, alebo minimálne.
Dá sa teda s nadsádzkou povedať, že zdravšie je vypiť pohár
bublinkovej vody čo najrýchlejšie.
Pitie
nápojov s bublinkami má vplyv nielen na tráviaci trakt, spôsobuje
tiež rýchlejšiu dychovú frekvenciu, zvýšenie tlaku a srdcovej
frekvencie. To pre športovca, ktorý sa snaží všetky mechanizmy v
tele šetriť, nie dvakrát prospešné. Na činnosť dýchacieho
centra má vplyv predovšetkým zmena zloženia krvi pretekajúcej
pľúcami. Dýchacia sústava silne reaguje na obsah oxidu uhličitého
v krvi, ktorý zložitým mechanizmom spôsobuje zmeny pH krvi - a
tým zapríčiňuje následnú acidózu, čo je stav, ktorý nie sú
všetci jedinci schopní vykompenzovať. Z pohľadu obličiek pôsobí
CO2 ako spúšťač rýchlejšieho vylučovania vody, a teda aj
minerálnych látok, ktoré sú telu prospešné.
Výrobcovia pridávajú do balených vôd oxid uhličitý z dôvodu nielen chuťových, ale aj konzervačných. Kyselky obsahujú prirodzene vysoký podiel oxidu uhličitého, pri úprave obsahu železa však dôjde k jeho poklesu, následne je do nápoja tento plyn výrobcami opäť dodávaný, lenže vo vyššom množstve než pôvodne, chuťové vlastnosti sú tak úplne odlišné.
Dôležité fakty
- Smäd uhasíme rýchlejšie sódou ako vodou, ale ide len o dočasný pocit. Pocit smädu nastáva až v okamihu dehydratácie. Teda to, že zaženiete pocit smädu, nerieši doplnenie chýbajúcich tekutín.
- Občasná konzumácia prírodných kyseliek alebo kvasených nápojov nie je na škodu. Ojedinelý vyšší obsah oxidu uhličitého telo zvládne.
- Perlivé vody nie sú v žiadnom prípade vhodné pre každodennú konzumáciu.
- Pri výbere nápoja by nemali byť na prvom mieste chuťové vnemy, ale nutnosť zavodnenia vhodnou tekutinou.
rungo.cz, Veronika Mráčková