Cookies

Súhlasím Na naších stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania Behame.sk.
Bližie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.

Červené prospieva. Aj bežcom

Červené prospieva. Aj bežcom
Priaznivé pôsobenie červeného vína na organizmus má na svedomí látka, ktorú nie tak dávno objavili japonskí výskumní pracovníci.
 V ostatných rokoch sa v oblasti výživy sústredil mimoriadny záujem vedcov i širšej verejnosti na látku, ktorej názov skôr pripomína postavičku z Pána prsteňov alebo severských bájok.

Tou látkou je resveratrol a príčinou záujmu oň sú jeho priaznivé účinky na ľudské zdravie a fyzickú i psychickú výkonnosť. Nemalú úlohu na tomto záujme má aj fakt, že resveratrol sa spája s konzumáciou hrozna v podobe červeného vína aj burčiaku, čo u mnohých jedincov zvýšilo jeho atraktivitu...

Celé sa to začalo snahou o vysvetlenie známeho „francúzskeho paradoxu“, že napriek vyššej spotrebe živočíšnych tukov je u Francúzov nižší výskyt úmrtí na srdcovo-cievne ochorenia než v iných krajinách Európy a sveta.

Najskôr sa síce uvažovalo, že priaznivé pôsobenie červeného vína na srdce i cievy Francúzov majú na svedomí iné pôvodné súčasti rastlín, a to flavonoidy s antioxidačnými účinkami, ale neskôr sa ukázalo, že dominantný vplyv má pravdepodobne látka, nie tak dávno objavená japonskými výskumnými pracovníkmi v šupkách, šťave a zrniečkach červeného hrozna a nazvaná resveratrol (nachádza sa aj v bielom hrozne, ale je ho tam podstatne menej).

Resveratrol chráni rastliny najmä pred napadnutím mikroorganizmami (v prípade hrozna plesňami - antifungicídny účinok) a poškodeniu ultrafialovým žiarením.
Resveratrol je účinný antioxidant - látka pôsobiaca proti nepriaznivým voľným radikálom v ľudskom organizme, ktoré sa uvoľňujú veľmi často pri najrozličnejších ochoreniach, ložiskových infekciách („mŕtvy“ zub, chronický zápal mandlí, zápal prostaty, chronický zápal vaječníkov a pod.), fyzickom strese, prepracovaní, nezvládnuteľnej únave i zraneniach a majú deštrukčný vplyv najmä na srdcovo-cievny aparát a kĺby.

Podieľa sa najmä na prevencii vzniku ochorení srdca aj ciev znižovaním škodlivej hladiny cholesterolu, triglyceridov i homocysteínu a bráni tvorbe nádorových ochorení. Zlepšuje hojenie kĺbových a svalových zranení.

V niektorých európskych krajinách a v USA sú na trhu potravinové doplnky v podobe preparátov čistého resveratrolu alebo zmesí antioxidantov izolovaných z bobúľ červeného hrozna. Keď porovnáme množstvo resveratrolu v červenom víne a rôznych druhoch zeleniny – vyskytuje sa najmä v červenej kapuste, ružičkovom keli, žltej cibuli a červenej repe (cvikle) - obsah vo víne je naozaj viacnásobne vyšší a stálejší.

Pritom vína z vyšších zemepisných šírok, vyšších nadmorských výšok a z chladnejších oblastí obsahujú viacej resveratrolu ako vína z nížin a teplejších lokalít. Výsledný obsah je vo víne podstatne vyšší, pokiaľ bolo pripravené nakvasením so šupkami.

A ešte na záver: Najnovšie kardiologické učebnice, ktoré sa týkajú zdravej výživy pre srdce, hovoria o pozitívnom vplyve dennej konzumácie 3 až 4 dcl červeného vína na srdcový sval a krvné cievy práve vďaka blahodarnému vplyvu resveratrolu.
15.7.2018   /   Fit Hit   /   Autor: MUDr. Pavel Malovič   /    Foto: Bigstock

Ďalšie články