Prihlásiť
behame.sk

Datle - energetická, minerálová a vitamínová bomba pre bežcov

Datle - energetická, minerálová a vitamínová bomba pre bežcov
Datle sú bohaté na draslík, vitamíny A, B, niacín, meď a železo. Starajú o sviežosť a sústredenosť a štartujú energetickú premenu vo všetkých telesných bunkách. Sú ideálnym zdrojom doplnenie energie, dôležitých minerálov a niektorých vitamínov pri dlhých behoch alebo turistických túrach.
Druh ovocia, ktorý rastie na datľovníku pravom (Phoenix dactylifera).

Jedná sa o tmavo hnedé oválne plody dlhé 3 až 7 cm a široké 2 až 3 cm, ktoré sú tvorené prevažne zo sacharidov, ktoré sú zastúpené v podobe prírodných cukrov až 70% a nízkym obsahom vody. Datle sú bohatým a významným zdrojom vitamínu A a vitamínov B, draslíka, chlóru, železa a medi. Jedná sa o bohatý a rýchly energetický zdroj pre ľudský organizmus, preto sú jedinečné pre doplňovanie energie pri maratóne, ultramaratónu alebo pri príprave na ne.
Sú jedinečným zdrojom energie aj pre dlhé trate ale aj cyklistické výpravy.

100 g ďatlí obsahuje približne 300 kcal.

U datlí jednoznačne tiež platí, a nepotrebujú k tomu žiadne slogany, že je to: "Energia zbalená na cestu!"
Takže až zas budete premýšľať, čo si so sebou vziať do svojej bežecké ľadvinky, či energetický gél, hroznový cukor, tatranka, tak vedzte, že by ste nemali zabudnúť na DATLE.
V subtropických a púštnych oblastiach, ako je napríklad Severná Afrika a Blízky východ, sa jedná o jednu zo základných zložiek miestnej potravy.


Datle - vplyv na zdravie človeka


    
* Datle sú pre svoje zloženie výborné pre doplnenie energie pri fyzických aktivitách, dlhších výletoch cestách. Cukry v nich obsiahnuté dodajú potrebnú glukózu, bielkoviny vyrovnajú straty aminokyselín, malé množstvo tukov nám určite na váhe nepridá zabezpečí dlhšietrvajúci prísun energie.

    
* Datle sú výborným zdrojom draslíka, dôležitého pri udržiavaní rovnováhy elektrolytov v bunkách šírenie nervových vzruchov. Sušené plody navyše obsahujú železo napomáhajúce pri prenose kyslíka v krvi.

    
* Turci pripravujú z čerstvých ďatlí nápoj, ktorý veľmi prospieva pri kŕčoch v žalúdku. Čerstvé datle sú prostriedok, ktorý utišuje dráždivosť a pomáha pri respiračných ochoreniach. Nezrelé plody ďatlí sa používajú pri hnačkách.

    
* Datle sa oddávna používajú ako účinný uspávací prostriedok - obsahujú totiž nadpriemerne vysoké množstvo aminokyselín tryptofánu, ktorý sa v tele premieňa na spánkový hormón melatonínu. Ľudoví liečitelia v nomádskych krajinách odporúčajú krátko pred uložením k spánku zjesť pár sladkých datlí.

    
* Datle sú ideálnou desiatou pre duševne pracujúcich a študentov
    
* Znižujú krvný tlak
    
* Vápnika, ktorý obsahujú, prospieva kostiam a zubom
    
* Jedenie datlí prospieva aj našej koži a vlasom
    
* Datle síce nedávajú krídla, ale povzbudzujú pri poklese výkonu a únave a nevyčerpávajú pri tom zásoby vášho pečeňového glykogénu, tak ako káva či nápoje obsahujúce teín alebo kofeín

    
* Podľa výskumu izraelského profesora Michaela Avirama z Rambaa Medical Center pri Izraelovom technologickom inštitúte (Technion) v Haife datle, aj cez svoju veľkú sladkosť, nezvyšujú hladinu cukru v krvi a pomáhajú chrániť proti upchávaniu tepien (ateroskleróza).

Datle sa konzumujú prevažne vysušené, čo zlepšuje ich trvanlivosť, čoho bolo hojne predtým využívané beduínmi a karavánami v púšti. V niektorých kultúrach sa súčasne verí, že datle majú afrodiziakálne účinky. Najmä v arabských krajinách sú ďatle súčasťou každodennej kuchyne, podávajú sa spravidla zlisované do bochníka tzv adšu a alebo sa pečú na masle.

Pôvod


Datle pochádzajú pôvodne z oblasti Prednej Ázie, presnejšie z oblasti Mezopotámie. Odtiaľ sa datľová palma vplyvom človeka úspešne rozšírila do rozsiahlych suchých a teplých oblastí, kde je hojne pestovaná. Odhaduje sa, že ďatle sú človekom pestujú dlhšie ako 5 tisíc rokov a píše sa o nich ako v Biblii, tak i v Koráne.

K čomu nám sú ďatle dobré, okrem toho, že sú dobré?


    
* Sušené datle sú obzvlášť bohaté na draslík a vitamíny B1 a A (vitamín C takmer chýba)
    
* Sušené datle predstavujú koncentrovanejší zdroj niacínu, medi, železa a horčíka ako datle čerstvé (100 g sušených datlí prispieva k výžive asi 1 / 8 odporúčanej dennej dávky všetkých týchto látok)
    
* Čerstvé datle sú lepším zdrojom vitamínu C (100 g čerstvých predstavuje takmer 1 / 3 odporúčanej dennej dávky); čerstvé i sušené ďatle sú výživné enormným obsahom cukru (25 - 55%, 100 g čerstvých datlí obsahuje 107 kcal, sušených 277 kcal), rýchlo dodávajú energiu; užitočný zdroj rozpustnej vlákniny, pôsobia ako slabé preháňadlo

Nákup datlí


Datle sa dajú kúpiť s kôstkami aj vykôstkované, suché, polosuché a mäkké.

Uchovanie datlí


Datle môžeme kúpiť sušené, pričom vo vzduchotesnej nádobe vydrží až 12 mesiacov. Čerstvé uchováte v chladničke až 2 týždne.

Datle - ovocie rajských záhrad


U nás sú ešte stále ďatle spájané s vôňami a maškrtami Vianoc. A akosi sa počítajú k sušenému ovociu. Čo však nie sú. Nová úroda sa zberá od septembra do decembra.

Datľovníky patria k najstarším kultúrnym rastlinám. Cez viac ako 5 000 rokov. Nájdeme o nich zmienky v Biblii, v Koráne, posilňovali sa nimi svätí a múdri vo všetkých kultúrach. Posilňovali sa nimi Mojžiš, Budha aj Ježiš. Patria medzi sedem "izraelských plodín", základov ľudskej výživy v biblickom čase - pšenica, jačmeň, hrozno, figy, granátové jablko, olivy a datle. ...

Dnes sa datle pestujú hlavne v Iraku, Egypte a Maroku, odkiaľ pochádzajú, ale aj v Indii a Pakistane a na Kanárskych ostrovoch.

A tiež v Kalifornii. V krajinách svojho pôvodu, ale aj tu už pár sto rokov, poskytujú datľové palmy nielen výživné ovocie a tieň v púšti, ale aj stavebný materiál, z listov sa pletú košíky, koberce a ďalšie pekné a praktické veci. Vyrábajú sa pevné povrazy, používajú sa ako krmivo pre zvieratá.

Datle sú považované za mierne afrodiziakum pre ženy i mužov. Aktivujú sekréciu spermy. Odporúčajú sa k podpore mužnej sily, pre ťažko pracujúcich, pre tehotné a dojčiace ženy (podporujú tvorbu mlieka). Je vraj preukázané, že redukujú riziko vzniku srdcových chorôb a rakoviny. Ovocný cukor dodáva telu rýchlu energiu a zároveň je to veľmi ľahko a rýchlo stráviteľná časť potravy s vysokým obsahom vláknin, vitamínov a minerálov (hlavne draslíka, železa, B vitamínov).

Použitie datlí v kuchyni


V kuchyni sa dajú použiť datle čerstvé i sušené.

Datle sú proti všetkému a na všetko a navyše chutia výborne, keď ich môžete jesť v čerstvom stave, ale chutia aj sušené alebo lisované ...

Ak dostanete chuť na ďatle a nebudete zrovna niekde behať či loziť, tak tu je jeden odskúšaný, ako si spríjemniť deň, doplniť energiu a dôležité minerály a vitamíny, alebo niekomu urobiť radosť a nechať sa potom pochváliť za šikovnosť:) ...

Datlový puding

    
* 2 lyžice múky
    
* 1 lyžica strúhanky
    
* 1 lyžička prášku do pečiva
    
* ¼ lyžičky soli
    
* 3 žĺtky
    
* 1 šialka cukru
    
* 1 šialka ďatlí (vylúpaných a nasekaných nadrobno)
    
* 1 šálka orechov (nasekaných nadrobno)
    
* 3 bielky (vyšľahané do snehu)
    
* Šľahačka jemne osladená
    
* Kandizované čerešne

Zmiešajte múku, strúhanku, prášok do pečiva a soľ. Našľahajte žĺtky do hustej peny a pridajte cukor. Pridajte datle a orechy. Dobre premiešajte. Pridajte bielok. Upečte v maslom vymastenej forme 20x20x5 cm, ktorá je ponorená do horúcej vody v rúre horúcej 175 - 180o C). Pečieme vo vodnom kúpeli hodinu. Puding môžete jesť buď studený alebo teplý, ozdobený šľahačkou a čerešňami. Z dávky vytvoríte 6 porcií.

Okrem vyššie uvedeného receptu si datľami môžete osladiť veľa ďalších jedál, je to len na vašej kreativite. Datle sa hodia na osladenie mnohých pokrmov - ovocných šalátov, koláčov, pečiva - kúsky datlí je možné vmiešať do müsli, tvarohu ...

Tak dobrú chuť :)



12.2.2011   /   Bežecká škola   /   Autor: Miloš Škorpil

Ďalšie články