Alkohol
.
Tvrdý alkohol po záťaži nie je každopádne vhodný. Ak
si ho dáte, v primeranej miere, mimo pretekársku sezónu, nie je to
ideálne, ale človek musí občas zhrešiť, inak by to nebol život, ale
doživotie.Alkohol má sedatívne účinky na našu centrálnu nervovú sústavu, takže každopádne jeho príjmom sa zníži vaša výkonnosť, keď si ho dáte 12 hodín pred výkonom. To znamená že užiť ho 12 hodín pred pretekmi nie je vhodné, to isté platí, ak máte v pláne absolvovať ťažší tréning. Čím viac toho vypijete, tým dlhšie bude trvať, ako sa z toho vaše telo spamätá a bude schopné podávať opäť výkony, na ktoré ste zvyknutí. Alkohol vás taktiež dehydruje, takže jeho konzumácia pred alebo pri dlhom behu nie je najlepšia, ale pitie sladkých limonád nie je tiež vhodné.
Cola
Ak
máte pri behu problémy so zažívaním (núti vás to na veľkú), skúste sa
napiť pred behom deci až dva coly, pokiaľ nie je príčina vo vás, v
podobe nejakého parazita malo by vám to pomôcť sa tohto problému
zbaviť. Prípadne
si dám najskôr nealkoholické pivo, a ak mám neukojiteľnú túžbu po
plnotučnom pive, tak si potom jedno tiež dám, ale k tomu si dám jednu
kávu, aby mi nestvrdli nohy a ja som mohol bežať po chvíli zase ďalej.
Kofeín
Kofeín v našom tele stimuluje uvoľňovanie pečeňového glykogénu, ale aj rozklad telesného tuku na voľné mastné kyseliny a triglyceridy, ktoré potom vaše telo používa ako palivo. Jedna káva vypitá hodinu pred výkonom zvýši vašu vytrvalosť.Ak ste pravidelný pijan kávy, tak si väčšinou vaše telo na tento proces navykne a potom napríklad pri preteku už vám to moc výrazne nepomôže. Tu sa potom odporúča aspoň týždeň pred dôležitým pretekom obmedziť, alebo úplne pitie kávy vylúčiť.Jednak si tým zvýšime zásoby pečeňového glykogénu, síce nie nijako výrazne, ale každý gram sa hodí, keď ide do tuhého a zároveň tiež dáme trošku oddýchnuť našej pečeni, čo je orgán, ktorý si to určite veľmi zaslúži, pretože pečeň je stále v plnej práci, dokonca má viac práce ako vaše srdce.
Nebezpečenstvo pitia kávy, alebo nápojov obsahujúcich kofeín, je v tom, že vás dehydrujú, preto je dôležité po ich konzumácii vypiť aspoň pohár vody. Ale v dobrej kaviarni vám ku káve vždy pohár čistej vody ponúknu. Takže na to nezabúdajte ani vy, keď si budete variť kávu sami.
Ale aby sme kávu len neohovárali, v poslednej dobe sa zistilo, že káva nás nezakyseľuje, ako sa myslelo, ale naopak neutralizuje. Domnienka o zakyseľovaní bola založená na tom, že po požití kávy vykazoval moč človeka kyslejší charakter a z toho sa práve usudzovalo to zakyseľovanie. Ono to je ale tak, že kofeín na seba viaže žalúdočnú kyselinu, teda kyslosť v tráviacom trakte znižuje!