Oddnes prichádzajú tropické teploty, podceniť riziká sa nevypláca.

Oddnes prichádzajú tropické teploty, podceniť riziká sa nevypláca.
Oddnes prichádzajú tropické teploty, podceniť riziká sa nevypláca.
BRATISLAVA 23. júna - Záchranári preto prinášajú rady, na čo si dať pozor. Ako upozornila Záchranná zdravotná služba (ZZS) ZaMED, medzi rizikové skupiny patria najmä seniori, chronicky chorí pacienti či deti.

Záchranári upozornili, že dlhodobé vystavenie sa extrémnemu teplu môže spôsobiť úpal. „Najčastejšie sa s ním stretávame v lete, keď ľudia podcenia riziká a trávia veľa času na slnku,“ uviedol záchranár a vedúci Tréningového centra ZaMED Patrik Brna. Úpal sa môže prejavovať rôzne. Výnimkou nie sú napríklad bolesti hlavy, nevoľnosť či zmätenosť. Brna vysvetlil, že pri podozrení na úpal je vhodné osobu ochladzovať vlažnou vodou - nikdy nie ľadovou, pretože by to bol pre organizmus veľký šok. V najhorších prípadoch môže úpal ohroziť aj život človeka. „Pri poruche vedomia je nevyhnutné vyhľadať odbornú pomoc alebo okamžite volať na tiesňovú linku 155,“ dodal záchranár. 
ZZS ZaMED apeluje, že najlepšou prevenciou je vyhýbať sa dlhodobému pobytu na priamom slnku, pravidelne piť dostatok tekutín a používať pokrývku na hlavu. Dôležité je aj to, čo jeme. Hlavná záchranárka ZZS ZaMED Diania Mikešová upozorňuje, že horúčavy predstavujú záťaž pre všetkých, no obzvlášť opatrné by mali byť rizikové skupiny. „Rok čo rok pribúdajú najmä kolapsy z tepla. Takisto stúpa počet výjazdov k pacientom s infarktom myokardu či náhlou cievnou mozgovou príhodou,“ priblížila Mikešová. Základom je preto dodržiavať pitný režim, ideálne je piť len čistú vodu a vyhýbať sa sladkým nápojom a alkoholu. Záchranári odporúčajú jesť ľahšie jedlá a obmedziť mastné a ťažké jedlá.
23.6.2025   /   Zdravie   /   Autor: © SITA Všetky práva vyhradené.   /    Foto: Bigstock

Ďalšie články