Klasické lyže sú dlhšie
zhruba o 10-15 cm oproti korčuliarskym lyžiam. Majú na skĺznici
mazaciu zónu, kde sa nanáša stúpací vosk, ktorý umožňuje
odraz vpred oproti korčuliarskym lyžiam, ktoré malú len sklzovú
zónu. Tá sa nachádza aj na klasických lyžiach a to v prednej
a zadnej tretine lyže, uprostred sa nachádza mazacia zóna.
Pri
turistických klasických lyžiach sa mazacia zóna nevoskuje,
pretože sa skladá zo šupín alebo vlniek, ktoré umožňujú odraz
a nahrádzajú stúpacie vosky. Najnovšie sa začala využívať
technológia, ktorá umožňuje skĺznici lyže prispôsobiť sa typu
a teplote snehu čo umožní odraz, bez toho, aby bol na lyži
stúpací vosk prípadne šupiny. Táto technológia sa používa
len pri turistických lyžiach. Pri teplote okolo 0°C, keď padajú
veľké vločky, sa môže použiť lyža s mikrokontaktom, ktorú
tiež netreba voskovať. Stačí keď sa zašmirgľuje stúpacia zóna
a dokážete sa z nej odraziť, to sú však špeciálne pretekárske
lyže, len na tieto podmienky.
Tvar lyže je približne
rovnaký líši sa len tvar špičky lyže, kde klasická ma
špicatejšiu špičku a korčuliarska oblejšiu a kratšiu špičku.
Šírka lyže je rovnaká pri oboch druhoch lyží. Lyže, ktoré
sa používajú na neupravených tratiach sú však širšie o cca
1 cm. Klasické lyže a ich výber – ak chcete lyže na
turistiku do neupraveného terénu, mala by byť širšia ako
pretekárska lyža a väčšinou by mala mať šupiny, aby ste
nestrácali čas s voskovaním. Keďže sa pripravujeme na Bielu
stopu, mali by sme sa zamerať na pretekárske lyže, pretože asi
20 % výkonu tvoria samotné lyže a 10 % voskovanie. Pri výbere
lyží sú podstatné 3 parametre: tvrdosť, dĺžka a typ
sklznice.
Ak ste ťažší, tak je lepšie si kupovať tvrdšie
lyže, ak ste zase ľahší tak mäkšie lyže. Nedostatočné
pretlačenie lyže znamená, že mazacia zóna nedokáže dostatočne
prilnúť ku snehu a nevzniká dostatočné trenie. Prípadne ak
na mäkkú lyžu pôsobíte veľkým tlakom (ťažký človek) tak
pri jazde v jednooporovom postavení (jazda na jednej lyži) vzniká
veľké trenie – odpor a vznikajú straty energie, ktorých pri
behu na lyžiach často nie je nazvyš. Na korčuliarsku techniku
sa používajú skôr tvrdšie lyže.
Dĺžka lyží závisí
najmä od vašej výšky. Lyže na korčuliarsku techniku by mali byť
dlhšie o 5 - 10 cm a na klasickú techniku o 20 cm. Ak by ste si
chceli presnú dĺžku k Vašej výške, pokojne sa obráťte na nás
a radi Vám poradíme.
8 týždenných mikrocyklov na Bielu stopu - 3. mikrocyklus
Pondelok : Voľno
Utorok : 80 min., (60-70 % / maxpf) - bežky, kolieskové lyže
Streda : 20 min. rozbehanie (55-65% /maxpf), 4 x 10 min členitý profil (75 - 80% / maxpf) IO - 3 min., 20 min. vyklusanie (50-60% /maxpf). - kolieskové lyže, bežky. Sila (kruhový tréning 50 sek. zaťaženie 10 sek. oddych) spolu 30 minút
Štvrtok : 120 min., (55-60% /maxpf) - Lyže, Kolieskové lyže, beh s paličkami (imitačná chôdza)
Piatok : Voľno
Sobota : 20 min. rozbehanie (55-65% /maxpf), 6 x 2 min členitý profil (85 - 90% / maxpf) IO - 2 min., 20 min. vyklusanie (50-60% /maxpf). - kolieskové lyže, bežky. Core silový tréning (expandre, fitlopta, bosu, trx... ) 6 cvikov, 5 minút sa cvičí každý cvik, 45 sekúnd zaťaženie 15 sekúnd pauza. Najprv odcvičíte vkuse jeden cvik a potom idete na druhý.
Nedeľa : 120 min., (55-65% /maxpf) - bežky