Deň pred maratónom nejem mastné a vyprážané jedlá, hovorí majsterka Slovenska v maratóne Lišková

Deň pred maratónom nejem mastné a vyprážané jedlá, hovorí majsterka Slovenska v maratóne Lišková
Minulý rok Ivana Líšková premiérovo získala v Košiciach titul majsterky Slovenska v maratónskej disciplíne. Zároveň dosiahla osobný rekord s najrýchlejším časom 2:54:25. Zaujímalo nás, ako sa pripravuje na októbrový stý ročník. Prezradila nám niečo o sebe a poskytla nám i niekoľko dobrých tipov na správnu životosprávu a jedálniček výkonného bežca.
V Košiciach ste dosiahli najlepší čas aj v polmaratóne. Zdá sa, že toto mesto vám prináša šťastie. Aký máte k nemu vzťah?

Košice sa mi spájajú najmä so športovou atmosférou, ktorá tam panuje počas Medzinárodného maratónu mieru. Mám však rada aj staré mesto, jeho kúzelné uličky a príjemné reštaurácie. Nezabudnuteľný je predvečer maratónu, keď je všade plno bežcov a mesto dýcha predštartovým napätím. Košice sú vtedy neopísateľné.

Ako si spomínate na minuloročné preteky, ktoré pripadli na 2. október?

Tento deň ubehol rýchlo. Zrána som mala klasický „štarťák“, ktorý bežci dôverne poznajú. Ten však opadol hneď, ako som sa postavila do štartového koridoru medzi ostatných bežcov – známych aj neznámych. Po výstrele nasledovalo už len plné sústredenie sa na výkon a pekný súboj v prvom kole s Jarmilkou Vitovičovou, kde sme sa vzájomne kontrolovali. Druhé kolo som bežala osamote, len s protivetrom a drobnou krízou. A potom si vybavujem už len krásny pocit šťastia a zadosťučinenia pri druhom, záverečnom prebehnutí cez cieľovú čiaru. No a, samozrejme, dekorovanie víťaziek. Celý rok sa teším na košický maratón, a tá nedeľa napokon ubehne príliš rýchlo. Vždy mi to príde trochu ľúto.
Okrem víťazstva, čím je pre vás MMM špecifický?

Za mňa určite platí heslo: „Vyskúšaj raz, zamiluj si navždy“. Košický maratón je pre mňa jedinečný svojou atmosférou a úžasnými fanúšikmi popri trati. Je krásne vidieť deti, ako povzbudzujú a naťahujú ručičky, aby si ťapli s bežcami. Veľmi ma to motivuje a pomáha prekonať bežeckú krízu.

Ako vyzerá váš typický tréning na maratón?

Nijako špeciálne. Celkovo behám veľa v lese a po kopcoch pre silu. Pred MMM dopĺňam tréning viac o tempové a rýchlostné behy po ceste pre zvýšenie rýchlosti vo vytrvalosti. V lete do tréningov zaraďujem aj jazdu na cestnom bicykli ako kompenzáciu záťaže.

A čo strava, aký je váš jedálniček počas príprav?

Stravu extra neriešim. Celkovo inklinujem k ľahším jedlám. Jedávam to, čo mám osvedčené a čo mi chutí. Najmä cestoviny, veľa zeleniny a ovocia. Mám tiež veľmi rada sladkosti, najmä gumové cukríky ako zdroj energie počas dlhých behov.
Čo máte na raňajky v deň štartu?

Ráno čistú vodu s citrónom a moje raňajky sú založené na sacharidoch. Už to mám odskúšané. Dve hodiny pred štartom vianočka s trochou masla a s medom alebo džemom, banán… Deň pred maratónom nejem mastné a vyprážané jedlá, no tie celkovo nie sú súčasť môjho jedálnička. Najčastejšie obedujem cestoviny, rizoto alebo kuracie mäso a na večeru syrovú pizzu. Samozrejme, nie celú. Každý bežec je jedinečný a každé telo reaguje na stravu inak. Zároveň treba brať do úvahy aj to, aký výkon ide podať. Najlepšie je jesť to, na čo je človek zvyknutý a má to aspoň trochu odskúšané. Veľakrát je to, najmä pri začiatočníkoch, o pokusoch a omyloch.

Aký pitný režim je podľa vás najvhodnejší pred a počas maratónu?

Počas celého týždňa pred pretekmi sa snažím dostatočne hydratovať. Okrem čistej vody a minerálky dopĺňam pitný režim hypotonickými a iónovými nápojmi. Počas maratónu človek už veľa nevymyslí. Snažím sa piť pravidelne, aspoň glg vody na každej občerstvovacej stanici, pričom striedam “ionťáky” a čistú vodu. Samozrejme, veľmi záleží aj na počasí, celkovom pocite a ďalších používaných doplnkoch.
Zahŕňa vaša strava vitamínové či potravinové doplnky?

Štandardne užívam vitamín C, železo a magnézium, najmä pred a po maratóne, keďže ich nedostatok neviem kompenzovať stravou.

Aký je vás názor na energetické gély a podobné prípravky?

Osobne využívam energetické gély pred pretekmi, počas nich aj po dobehnutí do cieľa, ale tiež pri dlhších tréningoch. Plus, tekuté magnézium proti kŕčom. Počas pretekov mám rozplánované, koľko a ako často ich použijem. Takže ich mám buď pri sebe, alebo – ak je možnosť – na občerstvovacích staniciach. Myslím si, že pri vytrvalostných behoch pomáhajú bežcom dopĺňať energiu, minerály a stopové prvky.

Keď sa zrovna nepripravujete na maratón, ako často trénujete a z čoho pozostáva tréning?

Šport je súčasťou môjho života. Je to môj životný štýl. Mimo hlavnej bežeckej sezóny však znižujem nabehané objemy. Aj telo potrebuje regeneráciu. Vtedy sa snažím venovať ostatným športom, ktoré mám rada, a tiež preto, aby som telo zaťažila aj iným spôsobom. Vždy však uprednostňujem exteriér. Rada trávim voľný čas v horách. Milujem Malú Fatru a kopce v okolí Považskej Bystrice, najmä Veľký Manín. Veľmi ma baví cestná cyklistika a počas zimy skialpinizmus.

Aký je váš bežecký sen?

Rada by som obhájila titul aj tento rok. A moje všeobecné ciele? Bežať na pretekoch vždy s radosťou a tak, aby som si v cieli mohla povedať, že som dala do toho všetko, čo je vo mne. Výsledok nie je až taký dôležitý. Dôležitý je pocit radosti z pohybu, sebaprekonania a endorfíny na záver. Čo sa snov týka, rada by som si zabehla niektorý zo svetových maratónov, napríklad v Bostone, New Yorku alebo Nórsku. A veľmi rada by som ešte sama prebehla cestu hrdinov SNP.
6.7.2023   /   Rozhovory   /   Autor: Daniela Tomášková / NN Slovensko   /    Foto: Anton Kostov / NN Slovensko

Ďalšie články