Tieto obilniny sa pre ich výživové hodnoty oplatí vyskúšať

Tieto obilniny sa pre ich výživové hodnoty oplatí vyskúšať
Ak venujete pozornosť všetkým dnes tak populárnym diétam s nízkym obsahom sacharidov a bez lepku, celozrnné potraviny sa na váš stôl často nedostanú. Mnohí odborníci na výživu tvrdia, že je to škoda, vzhľadom na všetky ich výživové výhody. Ak máte chuť skúsiť aj niečo iné, máme pre vás niekoľko tipov:
Bulgur

Bulgur má vysoký obsah minerálov, ako je mangán (1,1 miligramu, viac ako polovica odporúčanej dennej dávky), horčík (58 miligramov) a železo. Hodí sa do šalátov. Nakrájajte si k bulguru množstvo petržlenovej vňate, paradajok, uhoriek, pridajte citrónovú šťavu a olivový olej.

Nutričná hodnota – bulgur (100g)
Kalórie: 81 Kcal
Proteíny: 3,4 g
Sacharidy: 17,4 g
Vláknina: 4,8 g
Železo: 1,1 mg
Cirok

Väčšina tejto plodiny končí ako krmivo pre zvieratá, alebo sa používa na biologicky odbúrateľné obaly, ale získava si popularitu aj ako potravina. Cirok je bezlepkový a obsahuje fytochemikálie, ktoré pomáhajú udržiavať hladinu cholesterolu. Aj keď sa cirok najčastejšie používa ako múka na výrobu bezlepkových chlebov, veľa odborníkov ho navrhuje ako alternatívu k pukancom.

Nutričná hodnota – Cirok (100g)
Kalórie: 330 Kcal
Proteíny: 12 g
Sacharidy: 71 g
Vláknina: 7 g
Železo: 5 mg

Špalda

Má vyšší obsah proteínov než pšenica a menej lepku. Špalda poskytuje takmer tretinu dennej dávky fosforu (291 miligramov) a takmer štvrtinu medi (0,4 miligramov) v jednej porcii. Často ju vídať vo forme múky na stabilizáciu pečiva bez použitia veľkého množstva pšenice.

Nutričná hodnota – Špalda (100g)
Kalórie: 356 Kcal
Proteíny: 10,9 g
Sacharidy: 73 g
Vláknina: 9 gramov
Železo: 4,4 mg

30.12.2020   /   Fit Hit   /   Autor: Br   /    Foto: Bigstock

Ďalšie články