Hovorme o správnom stravovaní a zdravej výžive
Ako sa naučíme a zapamätáme si základné zásady správneho stravovania?
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča:
- Energetický príjem v strave má byť v rovnováhe s energetickým výdajom.
- Celkový príjem tukov nemá prekročiť 30 % z celkového denného energetického príjmu.
- Príjem nasýtených mastných kyselín by nemal prekročiť 10 % z celkového denného energetického príjmu. Vyskytujú sa najmä v živočíšnom a mliečnom tuku, v kokosovom a palmovom oleji.
- Príjem trans-mastných kyselín nemá prekročiť 1 % (ideálne 0,5 %) z celkového denného energetického príjmu. TMK sú súčasťou vodíkom stužovaných tukov určených na pečenie.
- Pomer nasýtených a nenasýtených mastných kyselín v strave by mal byť v prospech nenasýtených. Pred živočíšnymi tukmi (masť, loj, maslo, smotana) treba uprednostniť rastlinné oleje (orechy, semienka a strukoviny)
- Ovocie, zelenina, strukoviny, orechy a celozrnné obilniny sú súčasťou zdravej výživy a ich konzumácia sa má podporovať.
- Denná konzumácia ovocia a zeleniny má byť najmenej 400 gramov (najlepšie 5 až 7 porcií). Do tejto skupiny sa však nepočíta ryža, zemiaky a ostatné škrobové hľuzy.
- Dojčatá by mali byť počas prvých 6-tich mesiacov života dojčené výlučne materským mliekom.
Čo je to INDEX ZDRAVEJ VÝŽIVY?
IZV
meria kvalitu stravovania a výživy ľudí.* Predstavuje vlastne systém,
vďaka ktorému je možné zistiť súlad medzi stravovaním konkrétneho
človeka a aktuálnymi odporúčaniami zdravej výživy (pre Američanov).
Tvorí ho spolu 13 zložiek, z nich 9 ako súčasť zdravého stravovania:
- Všetko ovocie (vrátane ovocných štiav)
- Celé ovocie (bez ovocných štiav)
- Všetka zelenina
- Listová zelenina a strukoviny
- Celozrnné obilniny
- Mliečne výrobky a rastlinné mliečne náhrady (odtučnené alebo nízkotučné, sójové mlieko obohatené o vápnik)
- Bielkovinové potraviny (chudé mäso, hydina, vajcia, strukoviny)
- Bielkovinové potraviny z morských živočíchov a rastlín (ryby, morské plody a sójové potraviny (okrem sójového mlieka a strukovín))
- Tuky – mastné kyseliny.
- Obilniny z bielej rafinovanej múky
- Kuchynská soľ a sodík
- Pridané cukry (do potravín a nápojov)
- Nasýtené mastné kyseliny.
*Vytvorilo ho americké federálne Ministerstvo poľnohospodárstva v spolupráci s Centrom pre výživovú politiku (Center for Nutrition Policy and Promotion).