Cookies

Súhlasím Na naších stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania Behame.sk.
Bližie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.

Tieto jedlá zvládne každý kuchár

Tieto jedlá zvládne každý kuchár
Červená repa patrí k najlepším potravinám pre bežcov.
Stredomorský kuskus

Rozpis na 2 porcie
  • 1 šálka celozrnného kuskusu 
  • ¼ šálky olív, čiernych/zelených podľa vašej preferencie, prekrojené na polovice 
  • 1 šálka slivkových paradajok pokrájaných na malé kúsky 
  • 1 malá šalátová uhorka pokrájaná na malé kocky aj so šupkou 
  • ¼ šálky konzervovanej kukurice 
  • ½ šálky konzervovaného cíceru prepláchnutého pod tečúcou vodou 
  • 1 PL olivového oleja 
  • soľ 
  • čerstvá/sušená bazalka posekaná nadrobno 
  • 1 PL parmezánu na posypanie
Postup: Kuskus pripravíme podľa návodu na obale so štipkou soli a olivovým olejom. Vo veľkej miske zmiešame uvarený kuskus, olivy, uhorku, cícer, paradajky, kukuricu, bazalku a posypeme parmezánom.

Čas prípravy: 20 minút

Poznámka: Celozrnný kuskus patrí k potravinám, ktoré by ste mali mať vždy vo vašej špajze., Okrem toho, že je hotový za pár minút – stačí ho zaliať vriacou vodou - je výborným zdrojom najmä sacharidov a vlákniny. Je výborný nielen ako príloha, ale aj do šalátov.
Šalát z pečenej červenej repy

Rozpis na 2 porcie
  • 1 stredne veľká červená repa pokrájaná na ½ cm hrubé polkolieska aj so šupkou 
  • ¼ šálky vlašských orechov posekaných na menšie kúsky 
  • 1 stredne veľká cuketa pokrájaná na ½ cm hrubé kolieska aj so šupkou 
  • 1 stredne veľký sladký zemiak pokrájaný na ½ cm hrubé kolieska aj so šupkou 
  • ½ balenia balkánskeho syru (= 100 g), pokrájaný na 1 cm veľké kocky 
  • 4 PL olivového oleja 
  • čierne korenie 
  • soľ 
  • provenslské korenie
Postup: Červenú repu, cuketu, sladký zemiak, olej, koreniny a soľ vložíme do veľkého vrecka, ktoré zavrieme a dôkladne ním trasieme, aby sa zelenina rovnomerne obalila v oleji a koreninách. Následne ju presypeme na plech vystlaný papierom na pečenie, posypeme orechmi a vložíme do rúry vyhriatej na 220 stupňov. Pečieme 10 - 15 minút, potom zeleninu pootáčame a pečieme ďalších 10 – 15 minút – kým je na povrchu jemne chrumkavá. Do ešte horúcej zeleniny na plechu primiešame balkánsky syr. Podávame s celozrnným pečivom.

Čas prípravy: 40 minút

Poznámka: Tento recept patrí medzi tie sýtejšie a zjedzte ho preto aspoň 2 – 3 hodiny pred plánovaným behom. Prečítali ste si už, prečo je červená repa jednou z dvadsiatich najlepších potravín pre bežcov? Ešte nie? Tak smelo do toho.
16.10.2020   /   Fit Hit   /   Autor: Ivana Mesarosova   /    Foto: Bigstock

Ďalšie články