Najstarší maratónec na svete odbehol svoje posledné preteky

Najstarší maratónec na svete odbehol svoje posledné preteky
Na hlave mal typický žltý turban a na tele biele tričko s nápisom Sikhs in the City (Sikhovia v meste). Faudža Singh, ktorý oslávi v apríli 102. narodeniny(!), odbehol v nedeľu svoje posledné preteky. Aspoň tak to aktívny starček tvrdí.

Singh odbehol v rámci maratónu v Hong Kongu trať 10 km v čase 1 hodina 32 minút a 28 sekúnd. Na trati ho sprevádzala početná skupina Sikhov a neustály potlesk divákov. "Tento deň si navždy zapamätám. Mám zmiešané pocity. Na jednej strane som rád, že sa lúčim na vrchole, na strane druhej, preteky mi budú chýbať," uviedol v rozhovore v cieli. Beh mu podľa vlastných slov zmenil život. Vďaka nemu mohol on - negramotný farmár - precestovať celý svet a bývať v päťhviezdičkových hoteloch.

"Netvrdím, že končím s behom, lebo ešte stále dokážem dobehnúť na autobus," dodal starček prezývaný Tornádo v turbane.

Singh je vyznávačom najmladšieho svetového náboženstva sikhizmu. Do Veľkej Británie sa presťahoval z indického štátu Pandžáb po smrti svojej manželky v roku 1992. Predtým pracoval ako farmár. "Vysedávať doma bolo pre mňa ubíjajúce. Väčšina ľudí v Británii sa nezdravo stravuje, málo sa hýbe a takmer všade sa presúva autom. Potom sú často chorí," vysvetľoval Singh pre Daily Telegraph. A keďže nechcel dopadnúť rovnako, začal vo veku 89 rokov behať.

Odvtedy absolvoval Starček prezývaný Tornádo v turbane desať maratónov v Londýne, New Yorku, či Toronte. Osobný rekord si zabehol v roku 2003 v Toronte (5 hodín a 40 minút). Na otázku, či je ťažké zdolať vyše 42 kilometrov, odvetil: Prvých 30 kilometrov nie je náročných a posledných dvanásť sa rozprávam so svojim bohom.

Faudža Singh by mal byť najstarším človekom, ktorý kedy zabehol maratón. Napriek tomu odmietli jeho výkon zapísať do Guinnessovej knihy rekordov. Podľa britského pasu sa Singh pochádzajúci z Indie narodil 1. apríla 1911. Zástupcom knihy rekordov to však ako dôkaz o jeho veku nestačilo. Požadovali rodný list alebo aspoň sobášny list či vojenskú knižku.

Harmandar Singh, bežcov tréner a zároveň hovorca (Faudža hovorí len pandžábsky), argumentoval, že takéto dokumenty sa v tom čase v Indii nevydávali. "V rozvojových krajinách to skrátka nefungovalo tak ako v západnej civilizácii," uviedol pre BBC.

Najstarším človekom, ktorý zabehol maratón, tak podľa Guinnessovej knihy rekordov zostáva Dinitrion Jordanidis. Ten finišoval v roku 1976 v Aténach vo veku 98 rokov a v čase 7 hodín a 33 minút. Najstaršou ženskou maratónkyňou je zasa Jenny Wood-Allenová. Deväťdesiatročná atlétka dosiahla v Londýne 2002 čas 11 hodín 34 minút.

24.2.2013   /   Články   /   Autor: br

Ďalšie články