Bostonský maratón preslávil aj veľký podvod

Bostonský maratón preslávil aj veľký podvod
New York, Londýn, Boston, Berlín, Amsterdam... Čo spája tieto svetové veľkomestá? Portál behame.sk vám prináša seriál o najslávnejších svetových maratónoch.

Najstarší a najprestížnejší, to sú dva najčastejšie prívlastky, ktoré charakterizujú Bostonský maratón. Koná sa už od roku 1897 na Deň patriotov, tretí aprílový pondelok. V početnom balíku býva vyše 20-tisíc bežeckých nadšencov, účastnícky rekord drží rok 1996, keď sa na trať vydalo 38 708 bežcov. Štart na maratóne je podmienený splnením limitu na vybraných pretekoch po svete. Preteky sleduje okolo pol milióna ľudí.

Symbolom trate s prevýšením 140 metrov je takzvaný Heartbreak Hill, teda kopec, ktorý láme srdce. Stúpanie dlhé 800 metrov často premieša poradím na čelných priečkach.

V histórii bostonského maratónu sa vyníma niekoľko míľnikov. Do roku 1972 nemohli oficiálne štartovať na podujatí ženy. Už v roku 1966 ho zvládla Roberta Gibbová, ktorá sa vydávala za muža – Bobbiho. O rok neskôr sa objavila v štartovom poli Kathrine Switzerová. Pustili ju na trať, keďže sa prihlásila pod neutrálnym menom K. V. Switzer. Keď ju zbadal na trati jeden z usporiadateľov Jock Semple, vrhol sa na ňu so slovami: ,,Zmizni do pekla z mojich pretekov a daj mi to štartové číslo.“ Lenže so Switzerovou bežal jej priateľ, ktorý bleskovo odpratal usporiadateľa na chodník. Fotografie z incidentu sa v Amerike dostali na titulné stránky novín.

O jeden z najväčších škandálov nielen v histórii Bostonského maratónu, ale celého športu, sa v roku 1980 postarala Rosie Ruizová, ktorú pôvodne dekorovali ako víťazku. ,,Mala som dnes ráno v sebe veľmi veľa energie," tvrdila v cieli. Čoskoro sa však objavili prvé pochybnosti. Ruizovú nebolo vidno na televíznych záberoch bežať okolo žiadneho kontrolného stanovišťa, nevedeli si ju vybaviť ani účastníci maratónu. Ruizová sa navyše potopila aj sama, keď sa vôbec nechytala na debatu o študentoch Wellesley College, ktorí tradične nadšene zdravili prvé pretekárky pri ich internáte. Vysvitlo, že Američanka kubánskeho pôvodu absolvovala namiesto 42 kilometrov iba pár stoviek metrov.

Skutočnú víťazku Bostonského maratónu Jacqueline Gareauovú ocenili týždeň po pretekoch. Ruizová mala navyše na rováši aj ďalší podvod. Na Bostonský maratón sa kvalifikovala vďaka času, ktorý ,,zabehla" pol roka predtým v New Yorku. Fotografka Susan Morrowová si však neskôr spomenula, že Ruizovú stretla počas maratónu v metre...

V roku 1986 sa prvýkrát súťažilo o finančné prémie – čoraz viac profesionálnych bežcov totiž začalo podmieňovať svoju účasť práve finančným ohodnotením.

V roku 2007 mal bostonský maratón svoju vesmírnu premiéru. Na Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS absolvovala 42 164 km aj 41-ročná americká austronautka Sunita Williamsová. Pravda, kozmonautka sa musela uspokojiť s trenažérom. Maratón zvládla za 4 hodiny a 24 minút. Organizátori jej pridelili štartové číslo 14 000, nalepila si ho na tabuľku pred seba. Oproti priamym účastníkom mala aspoň jednu výhodu. V Bostone vtedy panovalo daždivé, hmlisté a veterné počasie s teplotou 9°C, na stanici bolo príjemných 26 °C. Williamsová absolvovala aj skutočný Bostonský maratón - ešte ako tínedžerka.

A ešte jedna zaujímavosť: V ostatnom ročníku zabehol kenský vytrvalec Geoffrey Mutai v Bostone najrýchlejší čas v maratóne v histórii, ale jeho výkon 2:03:02, neuznali za svetový rekord. Silný vietor do chrbta a klesajúci profil trate podľa IAAF (Medzinárodná asociácia atletických federácií) presiahli povolené parametre pre oficiálny rekordný zápis. Ten tak naďalej drží slávny Etiópčan Haile Gebrselassie z Berlína 2008.

19.8.2011   /   Články   /   Autor: Braňo Raškovič

Ďalšie články