Explózie na Bostonskom maratóne! Je tam veľa ľudí na zemi," hlásil bežec s číslom 17528

Explózie na Bostonskom maratóne! Je tam veľa ľudí na zemi," hlásil bežec s číslom 17528
BOSTON 15. apríla (SITA, AFP, AP) - Najmenej 6 osôb utrpelo podľa CNN zranenia pri dvoch silných explóziách v cieľovom priestore pondelňajšieho Bostonského maratónu. Svedkovia referovali o panike, troskách, krvavých stopách a náhliacich sa zdravotníkoch.
BOSTON 15. apríla (SITA, AFP, AP) - Dvaja ľudia zomreli a najmenej 23 osôb utrpelo zranenia pri dvoch silných explóziách v cieľovom priestore pondelňajšieho Bostonského maratónu. Počet obetí a zranených potvrdila miestna polícia. CNN referuje o minimálne 49 zranených. O niekoľko desiatok minút neskôr sa udiala v Bostone ďalšia explózia, a to v John F. Kennedy Presidential Library and Museum približne 5 km od cieľa maratónu. Súvislosť zatiaľ oficiálne nepotvrdili.

"V blízkosti cieľa explodovali dve bomby," informovalo facebookové konto Bostonského maratónu. "Pracujeme s príslušnými úradmi na zistení toho, čo sa vlastne stalo," uvádza sa ďalej v komuniké OV.

Tento obsah tretích strán nie je zobrazený, kvôli chýbajúcemu povoleniu cookies tretích strán. V prípade, že chcete toto povolenie udeliť, môžete tak spraviť v nastaveniach cookies

Bez tohto súhlasu si môžete obsah otvoriť v samostatnom okne:
https://www.youtube.com/embed/BvnNvrB-SQY


Televízne zábery ukázali svetlý dym stúpajúci približne do výšky 15 metrov. Prvá explózia sa udiala v blízkosti obchodu so športovým tovarom zhruba dve hodiny po dobehu víťaza maratónu a druhá neďaleko improvizovaných tribún asi o 20 sekúnd neskôr. Od štartu maratónu uplynulo presne 4:09:44 h.

Polícia uzavrela miesto a potvrdila, že pri adrese 673 Boylston Street neďaleko cieľovej čiary masového bežeckého podujatia zaznamenali výbuchy. Strážcovia zákona uzavreli aj hotel, ktorý slúžil ako sídlo organizačného výboru a press-centrum.

Newyorská polícia v súvislosti s udalosťami v Bostone zvýšila bezpečnostné opatrenia najmä na Manhattane, posilnila ochranu viacerých objektov a ich okolia, napríklad luxusných hotelov. Zvýšené bezpečnostné opatrenia zaviedol aj Washington ako ďalšie miesto teroristických útokov z 11. septembra 2001. Federálny letecký úrad vyhlásil priestor nad miestom incidentu za bezletovú zónu. V Bostone preventívne vypli signál mobilných operátorov, aby zabránili prípadným odpáleniam ďalších výbušných zariadení na diaľku. Zrušili aj pondelňajší zápas hokejovej NHL medzi domácimi Bruins a Ottawou Senators.

Americký prezident Barack Obama vyzval federálne úrady na pomoc miestnym autoritám pri vyšetrovaní. Bezpečnostné zložky objavili ďalšie dve výbušné zariadenia, potvrdil to zdroj z ich prostredia, ktorý si želal zostať v anonymite. Lokálne médiá informovali o ďalšej detonácii, polícia potvrdila, že v tomto prípade išlo o kontrolovaný výbuch.

Tridsaťročná Zara Bielkusová, návštevníčka podujatia z Bostonu, vypovedala, že explózie delilo niekoľko sekúnd. "Bolo tam veľa ľudí na zemi," hlásil bežec s číslom 17528 Frank Deruyter. "Všetci boli vystrašení," vyhlásil účastník maratónu Mike Mitchell z kanadského Vancouveru.

Víťazom 117. ročníka Bostonského maratónu sa stal Etiópčan Lelisa Desisa časom 2:10:22 h. V súťaži žien bola v cieli prvá Rita Jeptoová z Kene za 2:26:25 h. Podujatie sa pravidelne koná tretí aprílový pondelok na Patriots Day, premiéra bola v roku 1897. Začína sa v Hopkintone a končí na Copley Square. Bostonský maratón každoročne priláka 20 000 bežcov, ktorých pri trati povzbudzuje približne pol milióna divákov.

Tento rok medzi 27-tisíc bežcami boli aj viacerí Slováci. Matej Bizik finišoval za 2:52:52 h na 1058. mieste celkovo a medzi mužmi na 998. priečke. Pod tri hodiny sa dostal aj Ján Roziak (2:54:33), Zuzana Trnovcová dobehla ako 399. žena za 3:12:07 h. V cieli zaregistrovali zo Slovenska podľa dosiaľ zverejnených výsledkových listín aj Dušana Tomku (3:12:33), Petra Králika (3:14:43), Ladislava Šimka (3:28:01), Katarínu Whelanovú (3:33:15), Miroslava Šoreka (3:47:12) i Viliama Nováka (3:49:11).

15.4.2013   /   Cestné behy   /   Autor: Sita, afp, ap   /    Foto: SITA, youtube.com

Ďalšie články