Posledné jedlo pred tréningom: čo, kedy a prečo jesť

Posledné jedlo pred tréningom: čo, kedy a prečo jesť
Dôležitý je pre bežcov celodenný jedálniček, posledné jedlo pred tréningom však ovplyvňuje výkon tak významne, že mu musíme venovať samostatný článok. Prečítajte si, čo by v ňom malo a nemalo chýbať, aký časový odstup medzi pokrmom a aktivitou má byť a ako to všetko závisí na povahe následnej fyzickej činnosti.
Zloženie posledného jedla pred aktivitou je ovplyvnené tým, čo budete prevádzkovať (intenzitou a dĺžkou), a tiež tým, prečo idete behať - čo je vaším cieľom. Ak chcete podať maximálny výkon (pobežíte napríklad polmaratón), bude vaša nutričná ​​príprava a posledné jedlo pred štartom vyzerať inak, ako keď sa idete len na dvadsať minút vyklusať alebo ak chcete tréningom podporiť redukciu nadbytočných tukových zásob.

Aj tak ale môžeme zhrnúť základné všeobecné pravidlá, tu sú:


1. Dostatočný časový odstup od začatia aktivity

Nikdy nevybiehajte s plným žalúdkom. Nenatrávený obsah v tráviacom trakte zhoršuje podmienky pre prácu kostrových svalov. Čas odstupu od ukončenia jedla a začatie tréningu je zásadným spôsobom ovplyvnený tým, čo a koľko ste naposledy jedli. Ak je to len ovocie (pred ktorým ste navyše dlhšiu dobu nejedli), môžete vybehnúť za 45 až 60 minút. Ak ste k ovociu (ktoré možno rýchlo natráviť a vstrebať) pridali napríklad jogurt, tvaroh, mliečny probiotický nápoj, počkajte 90 až 120 minút.

Ak ste pridali k vyššie uvedenému ešte koncentrované sacharidy (müsli, obilné vločky, obilnú kašu, tyčinku, sušienky, kukuričné ​​lupienky alebo "slané" prílohy, ako sú zemiaky, zemiaková kaša, ryža, cestoviny, kuskus, pšeno, kukuričné ​​placky), nezačínajte trénovať skôr ako 2 až 2,5 hodiny po jedle. A ak by ste k sacharidovej prílohe a zelenine pridali tiež väčšiu porciu bielkovín z mäsa či tučnejšie ryby, chcelo by to počkať aj dlhšie ako tri hodiny, zmes sacharidov, bielkovín a vlákniny žalúdok skôr neopustí. Tento komplexný pokrm si dajte, ak viete, že budete mať medzi posledným jedlom a tréningom dlhý časový odstup. Ak však chcete ísť behať skôr, najedzte sa menej a hlavne ľahko.


2. Stráviteľnosť


V poslednom jedle pred fyzickou záťažou (obzvlášť ak bude tréning nasledovať čoskoro) sa vyhnite horšie stráviteľným pokrmom. To sú potraviny bohaté na vlákninu, tuky a obsahujúce veľké množstvo bielkovín. Natráviť a vstrebať vlákninu, tuky a bielkoviny dá tráviacemu traktu oveľa viac práce a vyžiada si oveľa dlhší čas. Strukoviny, väčšiu porciu mäsa, vajec, tvarohu, zeleniny, orechov si doprajte v inom jedle. V prípade bielkovín (ide o ne pri dlhších odstupoch medzi jedlom a tréningom), dajte prednosť hydinovému mäsu, prírodnému syru, jogurtu alebo proteínovým nápojom.

3. Chcem podať maximálny výkon

Povedzme, že váš čaká ťažký tréning alebo je pred vami pretek - chcete podať čo najlepší výkon. Potom je potrebné doplniť na maximum množstvo glykogénu vo svaloch aj pečeni. Vaše všetky jedlá, vrátane toho posledného, by mali byť bohaté na sacharidy, predovšetkým v podobe polysacharidov, ktoré sa dlhšie trávia a uvoľňujú glukózu do krvného obehu pozvoľnejšie a po dlhší čas: hovoríme o pečive, cereáliách, klasických prílohách (viď prvý bod).

Pred-tréningové jedlo by potom malo byť bohaté nielen na sacharidy, je potrebné doplniť ho aj o bielkoviny (v ľahko stráviteľnej podobe, teda netučné ryby, hydinové, králičie mäso, dusená šunka, jogurt, tvaroh, varené vajcia, bielky, tofu), ktoré "zastabilizujú" pôsobenie sacharidových potravín: glykémia potom po jedle stúpne menej výrazne a naopak zbytočne rýchlo v nasledujúcich hodinách neklesá. Sacharidovú zložku môžete obohatiť aj o ovocie (ak sa bude ku konkrétnemu jedlu hodiť). So zeleninou to nepreháňajte, zvlášť nie s horšie stráviteľnými druhmi (paprika, kaleráb, reďkovka, kapusta, kel, karfiol).


4. Chcem chudnúť, rozvíjať "tukový metabolizmus"

Oproti modelu "chcem podať maximálny výkon" je v tomto prípade situácia výrazne odlišná. Ak by ste vstúpili totiž do tréningu s plnými glykogenovými zásobami, váš organizmus by s oveľa menšou pravdepodobnosťou siahol po tukových energetických zdrojoch, ktorých sa chcete zbaviť. Ak má telo k dispozícii dostatok glukózy (uložené v glykogénu), generuje ATP prednostne z nej a nie z mastných kyselín (tukov).

Preto je potrebné vo výžive obmedziť príjem sacharidov a byť v negatívnej energetickej bilancii - čím telo donútite spaľovať tuky. Posledné jedlo pred výkonom by malo prinášať iba malé množstvo sacharidov. Ak sa nejedná o aktivitu dlhšia ako 90 až 120 minút, môže byť toto jedlo postavené iba na bielkovinách (netučných) a zelenine (v ľahko stráviteľnej podobe), prípadne na malom množstve ovocia. Možné je prijať tiež komplexný pokrm (obsahujúci aj menšiu dávku sacharidov z príloh, pečiva ...), ale časový interval medzi jedlom a začatím tréningu potom predĺžte. Odporúčam aj viac ako trojhodinový odstup.

Ak sa vám stane, že ste naozaj veľmi dlho nejedli (ste výrazne hladní) a do začiatku tréningu zostáva iba 45 až 60 minút, môžete to vyriešiť proteínovým nápojom. Orientujte sa na proteínové koncentráty (obsah bielkovín vyšší ako 75 percent), najlepšie na sérové ​​mliečne bielkoviny (whey proteín). Rozpustením 25 až 35 gramov prášku v 400 až 500 mililitroch vody vznikne roztok, ktorý vás do určitej miery zasýti, telu rýchlo dodá "ochranné" aminokyseliny a následne zníži riziko štiepenia telesných bielkovín v priebehu fyzickej aktivity. Pretože prináša veľmi málo sacharidov, podmienky pre využívanie v tele uložených tukových zásob nijako zásadne nezhorší.


5. Pitný režim

Zabudnúť samozrejme nemôžeme na vodu a elektrolyty. Čo sa týka hydratácie organizmu, nie sú medzi jednotlivými "scenármi" žiadne rozdiely, vždy sa snažte o to, aby bolo telo riadne zavodnené. Myslieť je na to potrebné s dostatočným predstihom, pri samotnom tréningu či preteku už prípadný deficit telesných tekutín nezrovnáte. Pitím v priebehu výkonu totiž príchod výraznejšej dehydratácie organizmu iba odďaľujeme.

Ak chcete byť pred aktivitou dostatočne zavodnení, môžete využiť aj iontových nápojov. Ich výhodou (voči čistej vode) je, že prinášajú tiež sodné katióny, ktoré podporujú vstrebávanie vody zo zažívacieho traktu do krvného obehu. Pri procese absorbcie vody tiež pomáha glukóza, ktorá za sebou vodu "ťahá". Hypotonicky nariedený iontový nápoj (obsahuje malé množstvo minerálnych prvkov a sacharidov) teda zavodňuje organizmus lepšie ako čistá voda. Pozor však na koncentráciu roztoku. Ak by bola príliš vysoká (roztok by bol hyperosmolárny), nápoj by vodu organizmu neprinášal, ale naopak "kradol".

Kto nemá problém s nadváhou a chce maximalizovať glykogénové zásoby, môže si pred tréningom dopriať aj "sacharidové" nápoje - riedené ovocné šťavy, džúsy, sladené minerálne a stolové vody, limonády. Alkohol rozhodne nie. Komu ide o redukciu tukového tkaniva, mal by sa orientovať iba na vodu, "ne-energetický ionťák" a "suger free" nápoje. Z určitého pohľadu je pred tréningom výhodná aj káva.

rungo.cz, Vlastimil Chadim, www.nutricoach.cz

16.10.2014   /   Bežecká škola   /   Autor: Vlastimil Chadim, rungo.cz

Ďalšie články