Kofeín a káva. Zdravé, alebo nezdravé pitie?

Kofeín a káva. Zdravé, alebo nezdravé pitie?
Kofeín, v podobe kávy, patrí medzi najpoužívanejšie stimulanty. Potláča dočasne únavu, zlepšuje koncentráciu, zvyšuje bdelosť. Má svoje využitie aj v športe nielen ako podpora výkonu. Kofeín je legálnou psychoaktívnou látkou, už niekoľko rokov nie je ani na listine zakázaných látok pre športovcov.
Veľmi často sa vedú debaty o tom, či je káva zdravá alebo nie a koľko jej denne môžeme vypiť. O tom, aký bude mať káva účinok na náš organizmus, rozhoduje ale tiež načasovanie jej konzumácie, kvalita kávových zŕn a spôsob prípravy.


Kľúčom je kvalita

Určite je veľmi dôležité, AKÚ kávu pijeme. Hľadisko kávového fajnšmekra ponechám kávovým expertom a pozriem sa na kávu očami nutricionistu (experta na výživu). Kľúčom je kvalita kávových zŕn a čerstvosť ich mletia. Väčšina dnes dostupnej kávy je postihnutá pesticídmi. Káva, ktorá je namletá dlhodobo dopredu, býva často doslova skazená. Riešením je kupovať kvalitnú organicky pestovanú kávu a jej zrná si (nechať) namlieť tesne pred konzumáciou.


Benefity vs. nepriaznivé účinky kávy a kofeínu

Pitie kávy má svoje klady aj zápory. To, čo prevažuje, je ovplyvnené nielen už spomínanou kvalitou kávy, ale aj dobou konzumácie a nemenej potom konzumentom (jeho citlivosť na kofeín a ďalšie parametre).

Káva nás dokáže nakopnúť ako fyzicky, tak mentálne. Nezvyšuje energiu v tele, ale bráni centrálnej nervovej sústave, aby sa upokojila.

Podľa Orihi Hofmeklera, experta na výživu a fitness, má káva neuroprotektívne účinky a pomáha nám udržať naše svaly "mladé", akonáhle ju konzumujeme pred tréningom. Okrem iného tiež pomáha spaľovať prebytočný tuk tým, že o 20 percent zvýši metabolizmus organizmu. Tieto lipolytické účinky kofeínu sa využívajú v rôznych doplnkoch stravy pre redukciu hmotnosti. Kofeín tiež znižuje chuť na sladké a odďaľuje pocit hladu.

Neuroprotektívne účinky sa prejavujú napríklad nižším rizikom rozvoja Alzheimerovej alebo Parkinsovnovej choroby.

Možné negatíva konzumácie kofeínu

Kofeínu by sa mali vyhýbať tehotné ženy a ľudia, ktorí sú naň precitlivelí. Tí to veľmi dobre poznajú - po konzumácii kávy cítia búšenie srdca, tras a ďalšie skôr nepríjemné prejavy. U tehotných môže kofeín spôsobovať zdravotné problémy plodu, minimálne vzniká u dieťaťa postupný návyk na kofeín a v budúcnosti napríklad problémy s nespavosťou.

Dojčiace ženy by mali kávu konzumovať čo najdlhšie pred dojčením (minimálny odstup sú tri hodiny).

Kofeín pôsobí dráždivo na tráviaci trakt, stimuluje tvorbu žalúdočných kyselín, mali by sa mu preto vyhnúť ľudia, ktorí majú problémy so žalúdkom alebo s črevami (prekyselenie, zápaly).

Pre ľudí, ktorí nie sú precitlivelí na kofeín, je najlepšie konzumovať ho v podobe prírodnej potraviny (kvalitná káva, čaj alebo horká čokoláda), celkové zloženie a obsah priaznivo pôsobiacich látok dokáže kompenzovať niektoré negatíva kofeínu.

Káva pôsobí tiež diureticky, zvyšuje tvorbu moču a môže viesť k stratám niektorých vitamínov a minerálnych látok (vitamíny C a B, vápnik, železo). Ďalší dôvod konzumovať denne kvantá čerstvej zeleniny. Ak nedopĺňate kávu pohárom vody, dochádza k dehydratácii organizmu.

Ak konzumujete naozaj veľa kávy (cca nad 300 mg kofeínu, hranica je naozaj veľmi individuálna a zodpovedá približne 2-3 šálkam espressa), môže sa vám zvyšovať hladina homocysteínu v tele, a tým aj riziko rozvoja (nielen) kardiovaskulárnych ochorení. To možno ale riešiť cieleným dodaním niektorých vitamínov radu B. Nutné povedať, že homocysteín má mnoho ľudí zvýšený aj bez pitia kávy, určite je lepším riešením zdravo jesť (prípadne cielene suplementovať) a piť rozumne kávu, než jesť nezdravo a myslieť si, že keď nebudem piť kávu, urobím pre svoje zdravie maximum. Tak to nefunguje.

Jedna alebo dva šálky kvalitnej kávy vám neublížia. Keď si do nich nenasypete lyžicu cukru.


Okysľuje nás káva?

Káva naozaj patrí medzi kyselinotvorné potraviny. Avšak nie všetky kyselinotvorné potraviny sú zlé. Napríklad mäso, ako vysokoproteínová potravina, je zdravé, ale taktiež zásadné je dopĺňať jeho príjem zeleninou a vyvážiť tak minerálnymi látkami aciditu mäsa. Mäso by malo pochádzať z prirodzených chovov, aby sa vôbec dalo hovoriť o zdravej potravine.

Ale späť ku káve. Ak pijete kávu, nezabúdajte jesť aj dostatok čerstvej zeleniny (robte to, aj keď kávu nepijete!). Vždy, keď konzumujete kyselinotvorné potraviny, jedzte ju v celistvej podobe, pravdepodobne totiž ako celá potravina obsahuje aj látky (minerálne), ktoré jej okysľujúci efekt na organizmus vyvážia.

Aj kofeín je najlepšie konzumovať v podobe prírodných potravín (káva, čaj, čokoláda), ktoré obsahujú ďalšie zdraviu prospešné látky (napr. Antioxidačne pôsobiace flavonoidy).


Bezkofeínová káva

Veľa ľudí sa chce vyhnúť kofeínu, ale nechcú sa vzdať kávy. Riešia to bezkofeínovou kávou. Ako sa taká káva vyrába? Jej zrnká sú ešte pred pražením zbavené kofeínu buď prírodnou cestou (lúhovanie v horúcej vode), alebo použitím rozpúšťadiel. Druhú variantu samozrejme neodporúčam, pretože spolu s touto kávou konzumujete aj malé (ale významné) množstvo chemických rozpúšťadiel, a to určite nechcete, obzvlášť, ak ste tehotná žena. Pred konzumáciou bezkofeínovej kávy sa pýtajte, akým spôsobom bola kofeínu zbavená.


Káva v športe

Ideálna doba pre konzumáciu kávy je ráno alebo pred cvičením / tréningom. Vhodné množstvo je niekde medzi 1 až 2 šálky kávy (záleží na druhu a spôsobe prípravy). Kofeín zvyšuje až o 15 percent spaľovanie tukov, zlepšuje cirkuláciu krvi a zmierni bolestivosť svalov po tréningu. Pred vytrvalostným výkonom dokáže káva mobilizovať lepšie tukové zásoby ako zdroj energie a zvýšiť tak výkon. Lepšie reagujú na zvýšenie výkonu športovci, ktorí inak denne kávu nekonzumujú.

Pozor však na možné komplikácie. Je potrebné zvážiť aj negatívne dopady konzumácie kávy pred športovým výkonom. Je tu riziko dehydratácie, ale hlavne žalúdočných kŕčov a ďalších tráviacich ťažkostí spôsobených kofeínom. Ten totiž pôsobí dráždivo na tráviaci trakt a urýchľuje telesné sústavy vrátane čriev. Mnohí určite poznajú laxatívne účinky kofeínu.


Prečo nepiť kávu po tréningu alebo po preteku

Vo chvíli, kedy cvičíte, hladujete alebo pijete kávu - dochádza k pozastaveniu syntézy proteínov vo svaloch. Pred cvičením a pri ňom je tento stav v poriadku. Regenerácia svalov by mala prebiehať až po aktivite, teda v čase, keď odpočívame. Preto je dôležité si po cvičení dopriať regeneračné jedlo (predovšetkým bielkoviny, ale aj sacharidy v pomere závislom na type aktivity), ale nie kávu.


Najlepší energy drink?

Ešte pár slov k športovým nápojom. Tie bežné často obsahujú nielen kofeín, ale aj rôzne umelé sladidlá a farbivá. Najlepším energy a refresh drinkom (napríklad po náročnom tréningu) je kokosová voda - tekutina obsiahnutá v mladých kokosoch. Táto voda je zložením blízka krvnej plazme a je pre telo teda veľmi prirodzená.

Kokosová voda je plná prírodných elektrolytov, vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov, aminokyselín, enzýmov a antioxidantov. Neobsahuje príliš veľa cukru a pritom je príjemne sladká. Okrem iného má protizápalové účinky a podporuje imunitný systém.

rungo.cz,
28.11.2014   /   Bežecká škola   /   Autor: rungo.cz , Anna Jermářová

Ďalšie články