"Ja
to vybehám"
Žijeme v modernej spoločnosti, ku ktorej
samozrejme patria aj moderné potraviny. Daň, ktorú za to platíme,
je ale dosť veľká. Prejavuje sa plazivo, nenápadne, až jedného
dňa prepukne v podobe choroby "nevysvetliteľného pôvodu",
poškodenie kĺbov alebo srdcového zlyhania. Všetci sa potom veľmi
čudujú, ako sme k tomu prišli. Vrátane nás.
Všetko toto totiž síce v malom množstve neškodí, ak sa však stravujeme ako dnešný bežný človek, jeme pšenice (a tiež fruktózy) niekoľkonásobne viac, než je zdravé. Áno, bežec to vybehá, ale ... o to tu nejde. Tu ide o vplyv na zdravie, nie o prebytočnú energiu.
Zdravotné
problémy spojené s konzumáciou pšenice
V októbri minulého roka som o tom napísala článok - Po čom najviac priberáme. Impulzom pre mňa bola kniha Williama Davisa - Život bez pšenice (v origináli Wheat Belly, 2011), moje osobné skúsenosti a skúsenosti mojich klientov. V niekoľkých dňoch od zverejnenia článku sa zdvihla vlna nadšenia, ktorú som vôbec nečakala, začali mi písať desiatky ľudí, ako malo práve vylúčenie pšenice najväčší vplyv na ich zdravie, energiu a hmotnosť.
V
článku sa okrem iného dočítate, ako dnešná podoba pšenice
škodí po zdravotnej stránke (Nečakaný infarkt, choroba neznámeho
pôvodu? Možno, že pôvod zase tak neznámy nie je). Na vašom
zdraví a kondícii sa vždy podieľa viacero faktorov ako stres,
toxíny v strave, dostatok vitamínov a minerálov a podobne, ale
nadmerná konzumácia pšeničných výrobkov hrá možno väčšiu
úlohu, než si dokážete predstaviť.
Vysvetlené v kocke: konzumácia pšenice má neblahý vplyv na naše cievy (choroby srdca), významne sa podieľa na obezite, je spájaná so vznikom zápalových ochorení kĺbov, ale aj čriev (reumatoidná artritída, Crohnova choroba a ďalšie).
Závislosť,
absťák, mámenie - ako z toho von
Pravidelnou a nadmernou konzumáciou pšenice sa môžete dostať do začarovaného kruhu. Funguje totiž ako chuťový stimulant - chcete stále viac! Pšenica má do určitej miery nadvládu nad našou psychikou. Pri trávení vznikajú zlúčeniny podobné morfínom a po konzumácii tak dochádza k miernej eufórii.
Riešenie?
Nahraďte obilniny a jednoduché cukry zvýšeným príjmom zeleniny,
kvalitnými bielkovinami a hlavne správnymi tukmi. Doplnkovo
môžeme zaradiť aj ryžu, zemiaky, proso, a pohánku, v ešte
menšej miere potom raž a ovos. Pšenicu, v jej dnešnej podobe,
nejedzte najlepšie vôbec.
Pre hrubú orientáciu, bielkovín potrebujete 1-1,5 gramu na kilogram aktívnej hmoty (čo je, zjednodušene povedané, hmotnosť mínus telesný tuk). Tuky by mali tvoriť 40 až 60 percent celkového energetického príjmu. Nebojte sa tukov, ale pri konzumácii živočíšnych potravín dávajte prednosť tým v bio-kvalite, alebo z voľného chovu.
Každý sme iný -
počúvajte svoje telo
Každý máme trochu iný metabolizmus a sú takí aktívni jedinci, ktorým vyhovuje sacharidov oveľa viac ako 150 gramov, a to či už z dôvodu vysokej fyzickej aktivity, alebo tiež preto, že patria medzi sacharidové metabolické typy. Rozhodne ale čerpajte sacharidy čo najviac zo zeleniny a ovocia. V prípade, že chcete konzumovať aj pečivo, dajte prednosť kváskovému pred bežne predávaným (kde je miesto kvásku použité droždie). Kváskové pečivo je lepšie stráviteľné a lepšie využijete prítomné minerálne látky. Najlepším variantom je "celozrnný celožitný" alebo "celozrnný špaldový" kváskový chlieb. Pozor, je najlepším variantom pečiva, nie najlepším zdrojom sacharidov! Tým zostáva ovocie a zelenina.
Vezmite svoj jedálniček
do vlastných rúk
Zaujímavosťou je, že v skorších
dobách raňajkovali ľudia mäso, vajcia, rôzne kaše, zatiaľ čo
palacinky alebo chlieb len občas. Z obilnín sa viac používalo
proso (pšeno), pohánka, jačmeň a raž. V súčasnej dobe jeme
príliš veľa pšenice.
Prečo si ľudia spájajú s
raňajkami croissanty, buchty alebo misku cereálií? Uznávaný
odborník Joseph Mercola na svojich webových stránkach píše: "To,
čo v dnešnej dobe jeme, už neurčujú miestni farmári alebo
podmienky sezóny, ale veľké korporácie."
Chybu teda
neurobíte ani vtedy, keď budete jesť čo najmenej priemyselne
spracovaných potravín, jednoduchý sortiment, ktorý vám
individuálne vyhovuje, a prispôsobíte ho svojim cieľom. Ak chcete
napríklad trochu zhodiť, znížte príjem sacharidov. Nezabudnite
jesť zdravé tuky a primerané množstvo bielkovín, inak budete mať
hlad, chute a vaše telo bude strádať.
Zachovajte
si zdravý rozum
Správnych informácií o zdravom jedálničku
je u nás stále málo. Na vine sú predovšetkým lobby výrobcov
potravín. Zlé informácie budete počuť aj z úst niektorých
"kapacít", ktorým je ťažké neveriť, že pečivo,
margaríny a ďalšie spracované potraviny nutne patria do vášho
"pestrého" jedálnička. Ako by to netvrdili, keď si
veľké potravinárske firmy tieto informácie tučne zaplatia.
Skúste si zachovať zdravý rozum, aj keď to dnes nie je
jednoduché. Jediné, čomu môžete veriť, je vaše vlastné telo a
vaše vlastné skúsenosti. Držím vám palce.