Zranenie nohy - chodidla, ako sa brániť, čo s tým, keď už ma to stretne?

Zranenie nohy - chodidla, ako sa brániť, čo s tým, keď už ma to stretne?
Už vás niekedy boleli nohy - chodidlá? Blbá otázka, že? Tento problém je rovnako častý, ak nie častejší ako napríklad bolesť kolien, bedier, achiloviek a pritom je im v literatúre venovaná najmenšia pozornosť. Nezaslúžene.

Nezaslúžene preto, že väčšinou tie ostatné problémy - zranenia začínajú tým, že naša noha - chodidlo trpí nejakým nekomfortom, ale pretože je to chodidlo, ktoré je zaťažované pri chôdzi a behu najviac, nevenujeme tomu akosi moc veľkú pozornosť. Hovoríme si: je to len chodidlo, dostalo zabrať, má nárok na to, aby bolelo a snažíme sa mu nejako uľaviť tým, že prenášame váhu inak a tým roztáčate celý kolotoč ďalších problémov. Začne nás bolieť tu aj inde, a na nohu - chodidlo zabudneme. Ale nerobíme dobre!

Vydáme sa teda na návštevu do oblasti chodidla, aby sme videli, o čo všetko si tým jeho prezieraním koledujeme.

Bolesti päty

Štruktúry podliehajúce preťaženiu a zápalu v oblasti päty:

Plantárna fascia - veľká šľacha v chodidle vedúca od päty k prstom. Pri preťažení plantárnej fascie sa bolesť šíri po celom chodidle. Príčinou bolesti je úpon plantárnej fascie, ktorý prilieha k pätnej kosti. Ten dlhodobým preťažovaním podlieha zmenám, ktoré sa potom prejavia napr. vznikom pätnej ostrohy. Bolesť a zápal sú najčastejším následkom príliš veľkého ťahu na plantárnu fasciu pri poruche postavenia a biomechaniky nohy.

Plantárna fasciitis

Plantárna fasciitis je zápal plantárnej fascie, silného pruhu väzivového tkaniva na chodidle, ktorá prebieha od päty k báze prstov na nohách. Ak je nadmerne preťažovaná, fascie sa príliš natiahne a vznikne trhlina, čo vedie k zápalu vlastnej fascie i okolitých tkanív. Trhliny sa rýchlo pokryjú jazvovitou tkanivou, ktorá je menej pružná ako fascie, a len prehlbuje daný problém. Hlavným príznakom je bolesť na spodnej časti päty. Príčinou je preťaženie, napätie a ťah za plantárnou fasciou.
Bežci s napnutými Achillovými šľachami (čo vedie k väčšiemu zaťaženiu fascie) alebo vysokými klenbami a tuhými plôškami či plochými nohami, ktoré majú tendenciu k nadmernej pronácii, sú najnáchylnejšií. Obnosené topánky, ktoré plôške umožnia nadmernú pronáciu, alebo príliš tuhé topánky, ktoré fasciu napínajú môžu vašu náchylnosť tiež zvyšovať. V rámci samoliečby obmedzte beh. Niekoľkokrát denne danú oblasť ľadujte po dobu 15 až 20 minút. Vykonávajte ľadovú masáž fascie, a to nasledovne: naplňte papierový kelímok vodou a zmrazte ju. Papierový obal zlúpnite, položte ľad pod plochu nohy a prechádzajte cez neho nohou od päty k začiatku prstov a zase späť. Rovnako dobre funguje plechovka so zmrazeným nápojom. Ak poškodenie neodpovedá na samoliečbu do štyroch týždňov, navštívte lekára

Ostroha pätnej kosti - príčina vzniku

Pätnej ostroha je kostené spevnenie úponov väzov a svalov k pätnej kosti v chodidle alebo v úpone Achilovej šľachy (menej často). Bolesť v oblasti päty vzniká preťažením úponov väzov a svalov mechanickým preťažením, zlým obutím či chybným postavením nohy. Ostroha vzniká ako kompenzačný mechanizmus organizmu na preťaženie. Bolesť vzniká preťažením úponov na pätovej kosti. Teda ostroha nie je príčinou bolesti, ale následkom preťaženia.

Diagnostika

Klinický nález je dosť typický - bolestivosť päty v plôške alebo na jej vnútornom okraji, nebýva sprevádzaná opuchom ani začervenaním, pohyby členkového kĺbu sú voľné a nebolestivé. Jasným kritériom pre diagnózu pätovej ostrohy je RTG nález, ktorý je však potrebný na vylúčenie inej príčiny bolestí päty, ako úrazy, zápal kosti, artrózy v oblasti päty, osteoporózy alebo aj nádoru.
K syndrómu pätovej ostrohy, ktorý súvisí so zápalom plantárnej fascie, dochádza v dôsledku hromadenia vápnikových depozít pod pätnej kostí. Pätové ostrohy sa tvoria postupne v priebehu mnohých mesiacov. Ako zápalu plantárnej fascie, tak pätným ostruhám možno predísť pomocou riadneho zahrievacieho cvičenia, ktoré zahŕňa preťahovanie pruhu tkaniva na plôške nohy.

Príznaky

  •      bolesti päty v plôške alebo na vnútornom okraji päty, najviac na začiatku záťaže
  •      potom keď ráno vstanete z postele
  •      po dlhšom sedení - bolesti pri prvých krokoch
  •      po väčšej záťaži
  •      večer
  •      v pokoji
  •      môžete cítiť aj ako narazenú pätu


Liečba

Pretože je bolestivosť pätovej ostrohy hlavne záležitosťou preťaženia, najdôležitejším opatrením je odľahčenie päty znížením záťaže, šetrením, mäkkým podpätníkom (gumovým, molitanovým alebo silikónovým), často pomôže zmena výšky podpätku - zmení smer záťaže úponov na pätovej kosti. Vhodné sú zaparovacie obklady, lokálne antireumatiká - masti a gély. Z fyzikálnej terapie odporúčam ultrazvuk, diadynamik, magnetoterapiu. Pri neúspechu tejto liečby aplikujeme obstreky bolestivých úponov lokálnym anestetikom alebo aj kortikoidom, často použijeme rádioterapiu - protizápalový účinok rádioaktívneho ožiarenia. Celkom výnimočne je nutné operačné riešenie spočívajúce v pretnutí preťažených úponov. Najnovšie sa odporúča ošetrenie päty rázovou vlnou.

Prevencia

Predchádzať bolestiam pät a nôh sa dá hlavne správnou starostlivosťou o nohy, kvalitným obutím, cvičením, mazaním a masírovaním a preťahovaním nôh prstov, korekciou chybného postavenia nôh správnymi protetickými pomôckami. U športovcov, po operáciách a úrazoch nôh, ale aj pri trvalejších bolestiach z preťaženia odporúčam termoplastické ortopedické vložky, ktoré vytvoria ideálne rozloženie záťaže tela na plochu.

Poznámka:

Často dochádza k súčasnému postihnutiu viacerých štruktúr nohy súčasne. Presné určenie príčiny bolesti je teda ťažké. Našťastie však liečba je pre všetky typy zápalov a postihnutí štruktúr pohybového aparátu obdobná.

Štandardná liečba:

  •      ľad
  •      taping
  •      protizápalové lieky
  •      podpätníky
  •      ortopedické vložky
  •      vhodná obuv
  •      fyzioterapia
  •      preťahovanie a rozcvičenie
  •      precvičovanie nohy
  •      ľadovanie ihneď po behu
  •      operácia


Bolesti v oblasti prednožia - bolesti pri poruche priečnej klenby


  •      preťažené oblasti prednožia
  •      stresové zlomeniny záprstných kostičiek - bolesť pod chodidlom - pocit ako by ste stáli na kamienkoch syndróm tarsálného tunela - s dráždením   nervu (nervus tibialis posteriori) sa zvyčajne prejavuje aj inými ťažkosťami spôsobenými snahou nerv chrániť (napríklad pri odľahčovaní boľavého miesta na nohe) - podvedomej zmene bežeckého štýlu
  •      bolesti pod palcom v oblasti sezamských kostičiek pri preťažení vnútorného segmentu nohy, často spôsobené preťažením pozdĺžnej klenby a dlhého ohýbača palca.

Liečba

Liečba sa vykonáva podľa charakteru preťaženej alebo poranenej štruktúry. Veľmi účinné bývajú pri týchto zraneniach - taping či aplikácie ortopedických stielok.

Únavové zlomeniny záčlenkových kostí (predpriehlavkových)

Únavovej zlomeniny nevznikajú jedným náhlym pôsobením sily, ktorá zlomí kosť, ale drobnými mikrotraumami, kedy dochádza k poškodeniu kosti len mikroskopickými zlomeninami, ktoré sa za normálnych okolností zahoja. Pokiaľ sa ale mikrotraumy opakujú v krátkych časových úsekoch, organizmus ich nie je schopný zahojiť! To sa prejaví zlomeninou celej kosti, rovnako ako u klasickej zlomeniny. K únavovým zlomeninám dochádza u bežcov dosť často, pri behaní po tvrdom povrchu v kombinácii s nekvalitnou obuvou. Môže k nim však dôjsť aj u turistov, pri dlhých pochodoch.

Príznaky

- postupne narastajúca bolesť prednej časti nohy, ktorá narastá každým krokom
- výrazná bolestivosť nohy pri stlačení
- opuch bez krvného výronu a deformity kosti

Poznámka:
Dôležité je, že ťažkostiam nepredchádza žiadny úraz, čo je síce dobre, ale na druhú stranu vás nič nevaruje.

Liečba

Pri RTG vyšetreniach nemusia byť v prvotných štádiách únavové zlomeniny viditeľné! Viditeľné môžu byť pri RTG až po dvoch až troch týždňoch, keď aj napriek pretrvávajúcej bolesti postihnutý ďalej behá / chodí. Ak je zranený rozumný a spolupracuje s lekárom, je možné liečiť bez fixácie iba odľahčením na barlách. Pretože však ľudia bývajú netrpezliví, je lepšie voliť sadrovú fixáciu po dobu štyroch až piatich týždňov. Problém je v tom, že akonáhle bolesť len trošku poľaví, postihnutý hneď začne skúšať, či už by to nešlo, začne nohu zaťažovať a zlomenina sa obnoví!



25.7.2012   /   Články   /   Autor: Miloš Škorpil

Ďalšie články