Za úspechmi mladých športovcov je fanatizmus a nezlomná vôľa ich rodičov

Za úspechmi mladých športovcov je fanatizmus a nezlomná vôľa ich rodičov
V Bratislave vo štvrtok ocenili päťdesiat športovcov a trénerov NŠC (28 + 22), ktorí v roku 2017 z veľkých podujatí priniesli 28 medailí
BRATISLAVA 18. januára - V bratislavskej športovej hale Mladosť vo štvrtok ocenili päťdesiat športovcov a trénerov z Národného športového centra (28 pretekárov a 22 trénerov), ktorí minulý rok z veľkých podujatí rôznych vekových kategórií priniesli spolu 28 medailí. Bol medzi nimi aj 21-ročný úspešný atlét Ján Volko. Spolu s trénermi Naďou Bendovou a Róbertom Kresťankom sa poďakovali všetkým, ktorí im pomohli k prežitiu tejto sezóny snov. Práve ich dekorovaním vygradovala tradičná bilančná slávnosť v sídle NŠC, ktorú organizátori rozdelili do troch blokov.

"Veríme, že ich priazeň v budúcnosti nestratíme, aby sme mohli ďalej snívať svoje odvážne sny. Aby sme mohli ísť v ústrety ďalším veľkým úspechom," zdôraznila Naďa Bendová. Všetci traja si ocenenie prevzali z rúk ministerky školstva, vedy, výskumu a športu SR Martiny Lubyovej. "Z môjho postu mám patronát najmä nad mladými talentovanými športovcami v juniorskom veku. Preto ma veľmi teší, že Slováci už v takomto mladom veku dokážu byť úspešní na veľkých medzinárodných podujatiach. Mám radosť zo takých športovcov ako je Volko, ktorý sa minulý rok výrazne dokázal presadiť v šprinte na 100 a 200 metrov. Je to niečo výnimočné. Tešia ma úspechy aj ďalších talentovaných športovcov, ktorých na Slovensku máme. Nechcem spomínať ďalšie mená, aby som niekoho neurazila, ak ho nespomeniem. Ja si však vážim aj ´zemiakové´ medaily, ale aj piate či šieste miesta," povedala Martina Lubyová.

Ako vo svojom príhovore viackrát zdôraznila, úspechy športovcov SR sú preto vzácnejšie, lebo slovenská populácia má iba päť a pol milióna obyvateľov. Z tak malej vzorky identifikovať výnimočné talenty, ktoré sú schopné konkurovať rivalom z tých najvyspelejších športových veľmocí, je veľmi vzácna danosť. Treba oceniť každodennú prácu trénerov, ktorí vedia včas podchytiť tích najtalentovanejších a vôbec ich dokážu v tej našej populácii nájsť. To sú fakty, ktoré si pri takej slávnostnej chvíli tiež musíme tiež pripomenúť," zdôraznila Martina Lubyová.

Uplynulých dvanásť mesiacov z pozície šéfa NŠC zhodnotil aj Boris Čavajda. Vo svojom vystúpení zdôraznil, že v roku 2017 mnohí športovci, ktorých podporuje NŠC, dosiahli významné úspechy. "Vysoko si vážim výsledky všetkých športovcov, ktorých teraz oceníme, pretože úspešne reprezentovali Slovensko na prestížnych medzinárodných podujatiach," uviedol Boris Čavajda a pokračoval: "Teší ma, že najpočetnejšou skupinou, ktorú dnes oceníme, sú zástupcovia karate. Na pódiu uvidíme sedem športovcov a niektorých ich trénerov. Karate je jeden z najmladších olympijských športov, čo je pre nás, ktorí roky robíme okolo športu, veľkou nádejou a prísľubom do budúcnosti. Som veľmi rád, že osem športovcov s podporou NŠC zaradil Slovenský olympijský výbor do juniorského olympijského tímu. To je ďalšie ocenenie ich doterajšej práce."

Riaditeľ NŠC v tejto súvislosti vysoko vyzdvihol výkony mladých Slovákov, najmä atlétov, džudistov a rýchlostných kanoistov na minuloročnom Európskom olympijskom festivale mládeže v Györi. Mottom celého podujatia však bolo prezentovanie úspešných juniorov, ktorých k medailovým poctám priviedli najmä rodičia. Za všetky stačí spomenúť športový príbeh dvojnásobnej majsterky Európy v boxe mladších dorasteniek do 57 kg Jessicy Triebeľovej, ktorú k týmto výsledkom doviedol otec Peter Triebeľ. Tento rok sa na medailové priečky dostal aj jej brat Alex Triebeľ, ktorý si na ME mladších dorastencov vybojoval bronz. Podobným rezultátom rodičovskej podpory sa môže pochváliť aj Juraj Michalka, ktorý z pozície manažéra doviedol dcéru Vandu Michalkovú k triumfu i k 3. miestu na ME juniorov v športovom lezení. Keďže športové lezenie je ďalší mladý olympijský šport, aj Vanda Michalková je pre NŠC veľkým prísľubom do budúcnosti. Trend, keď k úspešnej reprezentácii vedú svoje deti predovšetkým rodičia spomenul vo svojom vystúpení aj úspešný tréner mladých pästiarov Tomi Kid Kovács. Bez podpory rodičov by mladí pretekári mali veľmi sťaženú cestu za úspechmi, ktoré si široká športová verejnosť všimne. Aj v slovenskom boxe je momentálne dvojica otec a syn: Viktor Kišš a Gabriel Kišš. Obaja si prevzali ocenenie za 3. miesto na ME mladšieho dorastu v boxe.

Najdlhšie bol na pódiu počas slávnosti v hale Mladosť bývalý tréner najlepšej slovenskej bežkyne na 800 a 1500 m Lucie Hrivnák Klocovej Pavel Slouka. Medzi laureátmi slávnostného vyhlasovania boli totiž až traja jeho zverenci z dvoch športov - atletiky a triatlonu. Medzi ocenenými bola tretia z MS juniorov v behu na 800 metrov Gabriela Gajanová, bronzový v behu na 1500 metrov na EYOF-e v Györi Andrej Paulíny a víťazka ME v akvatlone Kristina Jesenská. Do programu slávnosti zaradili aj poďakovanie za dlhoročnú úspešnú kariéru bývalému členovi NŠC a dlhoročnej opore slovenskej atletickej reprezentácie Liborovi Charfreitagovi, ktorý minulý rok ukončil kariéru. Bronzový kladivár z MS 2007 v Osake a víťaz ME 2010 v Barcelone po prevzatí ocenenia za doterajšiu reprezentáciu Slovenska všetkých ubezpečil, že hoci momentálne si naplánoval oddych od športu, k atletike sa určite v budúcnosti vráti. "Rád by som odovzdal moje bohaté skúsenosti nastupujúcej generácii, aby bola naďalej na medzinárodnej scéne úspešná, aby nám naďalej robila radosť svojimi dobrými výsledkami," povedal Libor Charfreitag. Na slávnosti sa zúčastnili aj prezident SOV Anton Siekel, poslanec NR SR a splnomocnenec vlády pre šport Dušan Galis, poslanec NR SR a bývalý minister školstva Dušan Čaplovič, poslanec NR SR Dušan Tittel, riaditeľ VŠC Dukla Banská Bystrica Roman Benčík, riaditeľ ŠCP Bratislava Juraj Minčík, ako aj prezidenti športových zväzov a zástupcovia športových organizácií.

V úvode podujatia si prítomní minútou ticha uctili pamiatku prvého predsedu SOV a dlhoročného člena MOV Vladimíra Černušáka, ktorý v pondelok 15. januára zomrel v Bratislave vo veku 96 rokov.

Zoznam ocenených športovcov a trénerov NŠC za výsledky v roku 2017:

Ján Volko, Alexandra Bezeková, Andrej Paulíny, Gabriela Gajanová (všetci atletika), Ema Brázdová, Rebecca Cichrová, Adi Gyurik, Dominik Imrich, Enrik Julian Smoliga, Dominika Veissová (všetci karate), Andrej Czemez, Viktor Kišš, Viliam Tankó, Jessica Triebeľová, Alex Triebeľ (všetci box), Jana Dukátová (vodný slalom), Nina Geršiová, Matej Poliak, Denis Turac (všetci džudo), Kristína Jesenská (triatlon), Vanda Michalková (športové lezenie), Richard Németh, Romana Jakubisová, Karolína Seregiová (všetci rýchlostná kanoistika), Alena Procházková (beh na kolieskových lyžiach), Filip Švec (taekwondo), Peter Zelinka (veslovanie)

18.1.2018   /   Články   /   Autor: WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené.   /    Foto: Bigstock

Ďalšie články