Odovzdali prístroj kúpený vďaka Behu pre život

Odovzdali prístroj kúpený vďaka Behu pre život
Špičkové laboratórne zariadenie ELISpot v hodnote vyše 70-tisíc eur sa pre Ústav experimentálnej onkológie SAV podarilo zakúpiť vďaka charitatívnej akcii Beh pre život, ktorá sa tento rok konala v piatich mestách Slovenska. Vďaka nemu budú môcť vedci z malého množstva krvi presne stanoviť, ako budú onkologickí pacienti reagovať na nasadenú liečbu.
BRATISLAVA 28. októbra (SITA) - Laboratórny prístroj určený pre Ústav experimentálnej onkológie Slovenskej akadémie vied (SAV) v Bratislave, na nákup ktorého sa peniaze podarilo vyzbierať prostredníctvom akcie Beh pre život, dnes Nadácia Tesco oficiálne odovzdala Nadácii Výskum rakoviny. Ako organizátori behu zhrnuli, štvrtý ročník tohto podujatia zaznamenal viacero rekordov, ako v počte bežcov, tak aj v množstve vyzbieraných peňazí. Pre stále sa zvyšujúci záujem o charitatívnu pomoc prostredníctvom športu sa rozhodli o spustenie zimnej verzie tejto akcie - Korčuľovanie pre život.

   Beh pre život sa tento rok uskutočnil okrem Prešova (14. mája), Žiliny (21. mája), Nitry (28. mája) a Bratislavy (4. júna) aj premiérovo v Trenčíne (11. júna). V dvoch mestách - v Bratislave a Prešove - účasť prekročila hranicu 3 500 bežcov. Najviac účastníkov za všetky štyri ročníky zaznamenali organizátori v Prešove - 3725. Najviac peňazí sa ale vyzbieralo v Bratislave - 12 953 eur. Celkový počet bežcov, ktorí sa svojou účasťou na Behu pre život rozhodli tento rok pomôcť onkologickým pacientom, bol 12 315. V porovnaní s minulým rokom to znamená nárast o 41 percent, uvádzajú usporiadatelia. Na štartovnom sa vo všetkých šiestich mestách podarilo vyzbierať takisto rekordnú sumu - 40 751 eur, čo je o 36 percent viac ako v minulom roku. Spolu s finančnými darmi od rôznych firiem a spoločností, ako aj peniazmi zo zbierok spojených s behom, nazbierané financie pokryli nákup prístroja ELISpot v hodnote 70 148 eur.

   Ako uviedol vedecký pracovník onkologického ústavu Pavol Kúdela, ELISpot je špičkové zariadenie, ktoré slúži na monitorovanie imunitnej odpovede. V jednej vzorke krvi dokáže stanoviť zo 100-tisíc prítomných buniek jednu, ktorá je špecifická voči istému nádoru alebo antigénu. "Takže my môžme presne z malého množstva krvi stanoviť, ako pacient reaguje na úvodnú liečbu," vysvetlil Kúdela. Takýmto spôsobom dokážu presnejšie určiť terapiu pre daného pacienta. Okrem toho sa jednotlivé analýzy dajú automatizovať, čím sa vylučuje chyba spôsobená ľudským faktorom. ELISpot je kľúčovým analytickým zariadením pre výskum imunoterapie a prípravu vakcín pre onkologických pacientov.

   Na slávnostnom odovzdávaní prístroja sa zúčastnili tiež prezidentka Nadácie Výskum rakoviny Margita Klobušická a za organizátorov Michal Dyttert z Tesco Stores SR a Jozef Pukalovič z agentúry Be Cool. Nechýbali ani dvaja z tohtoročných patrónov Behu pre život bývalý futbalový reprezentant Vladimír Labant a operný spevák Martin Babjak, ktorý podujatie podporuje od prvého ročníka. Na otázku, či budú patrónmi aj na budúci rok, odpovedali kladne. "Vždy je lepšie byť patrónom vašej nadácie, ako nejakej vojenskej," zavtipkoval Babjak.

   Beh pre život bude pokračovať aj piatym ročníkom, do ktorého sa podľa predpokladov usporiadateľov zapojí ešte viac bežcov a podarí sa tak vyzbierať viac peňazí na výskum rakoviny. V roku 2012 by údajne mohli pribudnúť ďalšie dve mestá - Poprad a Banská Bystrica. Dovtedy však priaznivci športu budú môcť pomôcť prostredníctvom zimnej verzie podujatia s názvom Korčuľovanie pre život. Táto akcia sa uskutoční koncom januára 2012 na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave. Vyzbierané peniaze z podujatia pôjdu opäť na pomoc onkologickým pacientom.
28.10.2011   /   Články   /   SITA   /    Foto: Foto: itesco.sk

Ďalšie články