ZDRAVIE: Nová štúdia spochybňuje škodlivosť soli

ZDRAVIE: Nová štúdia spochybňuje škodlivosť soli
Doterajšie poznatky vedcov hovorili o škodlivosti prísunu soli v množstve nad jednu čajovú lyžičku denne. Nová štúdia tvrdí, že tento limit môžeme pokojne posunúť vyššie.
BRATISLAVA 13. augusta - Prestížny vedecký magazín The Lancet priniesol vo svojom najnovšom vydaní štúdiu, ktorá spochybňuje doterajšie poznatky a usmernenia v súvislosti s odporúčanou dennou dávkou soli. Štúdia, na ktorej pracoval medzinárodný tím pod vedením Andrewa Mentea z McMaster University v kanadskom Ontáriu, a ktorá sa uskutočnila na vzorke 95-tisíc ľudí, je v tomto ohľade oveľa menej prísna ako doterajšie výskumy. Jej autori zistili, že veľkej väčšine ľudí nehrozí nič zlé, ak neskonzumujú za deň viac ako dve a pol čajovej lyžičky soli, čo zodpovedá zhruba piatim gramom sodíka.
Až hodnoty nad touto hranicou môžu podľa vedcov zvyšovať riziko vzniku kardiovaskulárnych problémov. Až 95 percent ľudí v rozvinutých krajinách sa pritom so svojou dennou spotrebou soli pohodlne zmestí do limitu, ktorý táto štúdia zadefinovala. Štúdia navyše tvrdí, že vo veľkej väčšine prípadov sa nič vážne nedeje ani pri prekročení tohto limitu, pokiaľ je nadmerná spotreba soli dostatočne vyvažovaná konzumáciou ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov.

"Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča v rámci prevencie kardiovaskulárnych ochorení konzumáciu menej ako dvoch gramov sodíka denne, čo zodpovedá jednej čajovej lyžičke soli. Sú však veľmi slabé dôkazy o prípadných lepších zdravotných výsledkoch jedincov, ktorí dodržiavajú tento nízky limit," povedal Mente pre britský denník The Independent.

13.8.2018   /   Bežecká škola   /   Autor: WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené.   /    Foto: Bigstock

Ďalšie články